Voer uw zoekbegrip in

PETER HAHN houdt van alpaca’s!

PETER HAHN alpacawol

Foto: @MayaCom / iStock / Getty Images Plus

Alpaca’s winnen al jaren aan populariteit. Dat is onvermijdelijk. De kleine kameelachtigen zijn zo aandoenlijk, dat ze bij iedereen een vertederde glimlach op het gezicht toveren. Bij PETER HAHN vinden wij alpaca’s niet alleen leuk om hun uiterlijk, maar ook om hun bijzondere alpacawol.

Samen met onze partners zorgen wij ervoor dat de alpaca’s op de juiste manier worden gehouden, goed worden verzorgd en dat de productie van de alpacamode onder menswaardige omstandigheden plaatsvindt. Wat alpacawol zo bijzonder en duurzaam maakt en hoe wij er bij PETER HAHN aan bijdragen om de omstandigheden voor mens en dier te verbeteren, leest u in dit artikel.

Wat maakt alpacawol zo bijzonder?

Een zacht gevoel op de huid

Net als kasjmier en zijde is alpacawol een uniek en kostbaar natuurmateriaal. Het is vooral heel speciaal vanwege de fijne, lange en glanzende vezels. Alpacawol voelt dan ook ongelooflijk zacht aan op de huid, irriteert niet en maakt een extra voortreffelijke indruk dankzij de natuurlijke glans. Wij gebruiken voor onze kleding niet de wol van de bekende Huacaya-alpaca’s, maar de vezels van de Suri-alpaca’s; een wolsoort die nog zachter, langer en fijner is.

Huacaya- und Suri-Alpaka-Wolle im Vergleich
Ter vergelijking: de wol van Huacaya- (links) en Suri-alpaca (rechts). (Foto: @NNehring / iStock / Ghetty Images Plus)

Thermoregulerende eigenschappen

De beste eigenschap van de vezels is echter, dat ze aan de binnenkant hol zijn. Daardoor kan de wol thermoregulerend werken. In de winter kan de eigen lichaamswarmte in de vezels worden opgeslagen, in de zomer wordt warmte van buiten tegengehouden. Dit komt doordat alpaca’s aan extreme weersomstandigheden worden blootgesteld. In hun natuurlijke leefomgeving, die meestal tussen 2.500 en 4.500 meter boven de zeespiegel ligt, moeten ze bestand zijn tegen temperatuurschommelingen van 30 °C tot -20 °C. Zonder de bijzondere eigenschappen van hun vacht zou overleven daar niet mogelijk zijn.

Erscheinung von Huacaya- und Suri-Alpakas im Vergleich
Ter vergelijking: hoe de Huacaya- (links) en Suri-alpaca (rechts) eruitzien. (Foto: Cinzia Rocca®)

Vuilwerend mechanisme

De wol is ook nog eens sterk vuilafstotend. Een mechanisme dat natuurlijk in de eerste plaats de vacht van de alpaca’s schoon houdt, maar dat ook nog functioneert nadat de dieren geschoren zijn. Transpiratievocht en andere vloeistoffen worden eenvoudig door de vezels opgenomen, geneutraliseerd en afgevoerd – zonder dat de wol vochtig aanvoelt of onprettig gaat ruiken.

Natuurlijke uv-bescherming

Alpacavezels bieden bovendien een natuurlijke bescherming tegen uv-stralen. Wordt de wol dun geweven, wat door de fijnheid van de vezels goed mogelijk is, dan leent het alpaca-garen zich niet alleen voor behaaglijk warme winterkleding, maar kan de wol ook in de zomer gedragen worden.

Een lange levensduur

Alpacawol is ongelooflijk slijtvast en bijzonder scheurvast. De wol is antistatisch en antibacterieel. De haren laden tijdens het dragen van het kledingstuk dus niet onprettig op en ook allergiepatiënten kunnen probleemloos genieten van het zachte en heerlijk warme gevoel van alpacawol op de huid.

Wat u waarschijnlijk nog niet wist over alpacawol:

  • Funfact:
    Alpacawol is zo flexibel en zo slijtvast, dat er zelfs vloerkleden van alpacawol worden gemaakt. Wat een luxe voor de voeten!
  • Good to know:
    Mode met de aanduiding ‘babyalpaca’ is niet gemaakt van de wol van babyalpaca’s. Deze term betreft enkel en alleen een kwaliteitskenmerk, wat wil zeggen dat de geweven vezels minder dan 22 micron dik en daardoor zeer zacht zijn. Een andere aanduiding hiervoor is ‘alpaca royal’.
alpacawol funfacts
Laat u verrassen! (Foto: @CVANT / iStock / Getty Images Plus)

Alpaca’s zijn dus niet alleen geweldige dieren, maar hun vacht is ook bijzonder waardevol. Dat vraagt om de juiste bescherming. Bij PETER HAHN zetten wij ons actief in voor de bescherming en het welzijn van deze dieren. Laten we eerst eens kijken waarom alpacawol, naast de genoemde eigenschappen, ook bijzonder duurzaam is.

Wat maakt alpacawol zo duurzaam?

Suri-alpaca’s, waarvan de wol bijzonder gewild is, komen oorspronkelijk uit Peru. Tegenwoordig zijn er ook alpacaboerderijen in verschillende Europese landen te vinden. Toch is het houden van alpaca’s nergens zo in de cultuur verankerd als in het land van herkomst.

De handel in alpacawol is vaak de enige bron van inkomsten voor veel Peruanen. De boeren weten hun dieren dan ook op waarde te schatten en behandelen ze met de grootst mogelijke zorg en aandacht. Zo worden de alpacaboerderijen niet alleen van generatie op generatie doorgegeven, maar leven ook de kuddes vaak tientallen jaren op een boerderij.

Alpakas in ihrem natürlichen Lebensraum
Alpaca’s in hun natuurlijke leefomgeving: op een weide in de Peruaanse Andes. (Foto: Cinzia Rocca®)

Het houden van alpaca’s is ook duurzaam, omdat alpaca’s in tegenstelling tot andere kuddedieren niet hun voedsel met wortel en al uit de grond trekken. In plaats daarvan bijten ze op voorbeeldige wijze de planten bij de stengel af. Op deze manier kunnen de planten die als voedsel dienen telkens weer teruggroeien, waardoor er geen kaalslag optreedt. Anders zou voedselrijke grond door het grazen van de dieren in een kale steppe veranderen.

De bijzondere eigenschappen van de alpacawol vormen echter het belangrijkste verkoopargument. Het hoogwaardige en robuuste materiaal gaat tientallen jaren mee en is uiterst duurzaam.

Onze partners voor alpacawol

Bij PETER HAHN werken wij uitsluitend samen met verantwoordelijke leveranciers. Het begin van de samenwerking met CINZIA ROCCA en KERO DESIGN gaat ver terug. KERO DESIGN is zelfs traditioneel Peruaans.

Eigenaresse Mariella Gonzales voert het merk. Ze heeft zich gespecialiseerd in de productie van alpacamode en werkt samen met talrijke kleine bedrijven en fabrieken in en om de Peruaanse hoofdstad Lima.

Een belangrijk aandachtspunt voor Mariella is de naleving van sociale normen en het bieden van goede arbeidsomstandigheden voor de werknemers van alle partnerbedrijven. KERO DESIGN werkt actief samen met de Fair Wear Foundation om de sociale normen in Peru verder te kunnen verbeteren en heeft al de Fair Trade Peru-certificering ontvangen. Bovendien werd Mariella Gonzales in oktober nog uitgeroepen tot ‘Businesswoman of the Year’.

Zij werd vooral geprezen om haar uitstekende leiderschap bij KERO DESIGN en haar sterke toewijding aan duurzaamheidsthema’s. Ook buiten het bedrijf zet zij zich hiervoor in. Met een breed scala aan publiek-private initiatieven doet zij er alles aan om het concurrentievermogen van Peruaanse bedrijven en boerderijen op de lange termijn te vergroten en de productieprocessen in de alpaca-toeleveringsketen permanent te optimaliseren.

Mariella Gonzales
Mariella Gonzales, hoofd van KERO DESIGN

„Peru en zijn schitterende ambachtskunst waren altijd al een grote bron van inspiratie voor mij. Door mijn voorliefde voor de textielkunst met alpacawol heb ik heel getalenteerde en moedige mensen leren kennen, met name vrouwen. Zij stimuleren mij om aan nieuwe projecten deel te nemen die hun kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Tijdens de jarenlange samenwerking met Peter Hahn hebben wij altijd gevoeld dat ons werk gewaardeerd wordt en dat Peter Hahn te allen tijde bereid is om onze sociale initiatieven te ondersteunen.“

MARIELLA GONZALES

Hoe dragen wij bij PETER HAHN bij aan een duurzame toeleveringsketen voor alpacawol?

Voor ons bij PETER HAHN is het belangrijk dat wij uitsluitend met partners in zee gaan, die hun sociale verantwoordelijkheid nemen ten opzichte van mens en dier. Zo steunen ook wij de naleving van de sociale normen in onze toeleveringsketen en zetten wij ons onder meer in voor de gelijke behandeling van man en vrouw, zoals hier op Wereldvrouwendag in Peru. Niet alleen omdat wij voor 100% achter deze sociale normen staan en deze steeds verder willen verbeteren, maar ook omdat wij u als onze klant het goede gevoel willen geven dat u ervaart wanneer u een streelzachte en bovendien mens- en diervriendelijk geproduceerde trui van alpaca draagt.

Neem een kijkje in onze onlineshop en ontdek onze duurzame en streelzachte alpacamode.