Voer uw zoekbegrip in

Kleuradvies volgens seizoenstypes – met seizoenstypetest

Stijl- en kleuradvies

Als u eenmaal uw type hebt gevonden, kunt u het als een sjabloon toepassen op alle aspecten van uw styling, van mode tot make-up. Met de zekerheid altijd een harmonieus totaalbeeld te bereiken en een authentieke stijl te belichamen. Met onze kleuradvies wij willen u begeleiden bij het ontdekken van uw eigen stijl en u tips geven over hoe u datgene kunt belichamen wat u kenmerkt.

De vier seizoenen-kleuranalyse

De seizoenstypetest

Welk kleurtype ben ik?

Weet u niet helemaal zeker welk kleurtype u bent? Onze kleuranalyse biedt uitkomst.

De vier seizoenen-kleuranalyse

Secundaire en tertiaire kleuren kunnen worden gemengd uit de drie primaire kleuren rood, blauw en geel. De aldus geordende kleuren vormen samen de zogenaamde kleurencirkel. Het is gemakkelijk te zien dat sommige nuances warmer en andere koeler lijken. De kleurgradaties rond de basiskleur blauw lijken zeer koel, de nuances rond de basiskleur geel lijken zeer warm.

kleurencirkel
kleurencirkel
links: warme kleuren
rechts: koele kleuren
(Afbeelding: rasphil / iStock / GettyImagesPlus)

Op basis hiervan wordt ook een onderscheid gemaakt tussen warme en koele kleurtypes, die naar de seizoenen worden genoemd. Het lente- en het herfsttype behoren tot de warme kleurtypes. Zomer- en wintertypes daarentegen zijn koele kleurtypes.

Het seizoenstype wordt bepaald door de kleur van ogen en haar, naast de teint. Vaak zijn er mengvormen en kunt u zich niet voor 100% tot één type rekenen. Probeer dan te bepalen of u een warm of koel kleurtype bent en oriënteer u vervolgens op de overeenkomstige seizoenen.

De seizoenstypetest

Doe onze test en ontdek welk kleurtype u bent:

Kijk naar uw onderarm. Kijk naar uw huid en de fijne adertjes die er doorheen lopen.

 • Heeft uw huid een blauw-roze ondertoon en/of zijn de aderen blauw of paars? Deze kant op.
 • Heeft uw huid een goudkleurige of oranje ondertoon en zien uw aderen er bij daglicht groener uit? Lees hier verder.

#koel

U bent een koel kleurtype. Welke beschrijving is het meest op u van toepassing?


#warm

U bent een warm kleurtype. Welke beschrijving is het meest op u van toepassing?


Lentetype

Kleuradvies lentetyp
(Afbeelding: PONOMARIOVA_MARIA / iStock / GettyImagesPlus)

Kenmerken van het lentetype

 • Uw teint heeft een warme, perzik- of goudkleurige ondertoon en uw huid bruint snel en eenvoudig. In de zomer kunnen ineens sproeten ontstaan.
 • Uw ogen zijn licht, bijvoorbeeld groen, lichtblauw of goudbruin.
 • Uw haar is honing- of koperblond, maar het kan ook middenbruin zijn met een gouden gloed.

Bij het lentetype passen alle lichte, heldere kleuren, die ook in het voorjaar in de natuur te zien zijn, en warme goudkleuren die passen bij de huid-, haar- en oogkleur. Ideaal zijn allerlei pasteltinten (abrikoos, zalm, koraal, turquoise, erwtengroen, crèmewit, beige), voorjaarsachtige groentinten (bijv. lindegroen, appelgroen), warme rood- en bruintinten (tomaatrood, feloranje, goudbruin, oker, camel) en goudachtige geeltinten.

Zomertype

Zomertyp
(Afbeelding: PONOMARIOVA_MARIA / iStock / GettyImagesPlus)

Kenmerken van het zomertype

 • Uw teint is rozig en delicaat en heeft een blauwachtige ondertoon. Uw huid is gevoelig voor de zon en heeft de neiging snel te verbranden, hoewel de naam eerder het tegendeel suggereert. U neigt naar zomersproeten.
 • Uw ogen zijn koel van tint, bijvoorbeeld ijsblauw, blauwgroen of grijs, maar kunnen ook bruin zijn met een koele zweem.
 • Uw haar is licht- of platinablond of asbruin.

Als het koele zomertype qua kleur perfect voor de dag wil komen, kan zij het beste gaan voor gedempte kleuren met een blauwachtige ondertoon. De favoriete zomerkleur is koel blauw, in al zijn variaties (lichtblauw, donkerblauw, duifblauw). Ook mint, lila, violet, aubergine, koel bordeaux, bessentinten (gedempt roze, framboos) of groen (graag ook in pastel) met blauwe zweem zijn geschikt. Grijze en bruine pasteltinten (taupe, grijsbeige, wolwit) zien er elegant uit.

Herfsttype

Herfsttyp
(Afbeelding: PONOMARIOVA_MARIA / iStock / GettyImagesPlus)

Kenmerken van het herfsttype

 • Uw teint is licht, bijna bleek met een goudkleurige gloed of licht gebruind met een neiging tot zomersproeten.
 • Uw ogen zijn olijfgroen, bruin in alle schakeringen of groen-turquoise.
 • Uw haar is bruin of kastanjekleurig, maar kan ook donker, bijna zwart zijn.

Alle kleuren die in een herfstachtig bos te zien zijn, passen ook bij het herfsttype. Gedekte aardetinten (oker, bruinrood, chocobruin), olijfgroen, goudkleurig geel (maïsgeel, mosterdgeel), feloranje, donkerbeige en sterke roodtinten (donkerbordeaux, steenrood, fel aardbeirood etc.) zetten het herfsttype perfect in de spots.

Wintertype

Wintertyp
(Afbeelding: PONOMARIOVA_MARIA / iStock / GettyImagesPlus)

Kenmerken van het wintertype

 • Als uw teint heel licht is en een porseleinachtige glans heeft, past u waarschijnlijk bij de typische Sneeuwwitje-look. Maar uw huid kan ook licht gebruind zijn met een olijfkleurige ondertoon.
 • Uw ogen zijn blauw, maar kunnen ook bruin zijn als ze een koele kleur hebben.
 • Uw haar is zeer donker, meestal chocoladebruin, mahoniebruin of zwart.

Heldere en koele kleuren staan goed bij het wintertype. Dit omvat de kleur blauw in alle mogelijke variaties (ijzig lichtblauw, royalblauw, marineblauw). Het wintertype zorgt ook voor grote contrasten met helder wit, zwart, grijstinten, krachtige roodtinten (rood, pink, magenta), donkerviolet en flessengroen met een blauwe zweem.

Kleuradvies voor alle seizoenentypen