Voer uw zoekbegrip in

Katoen op de juiste manier wassen en onderhouden

Katoen wassen

©Tetiana Rostopira/iStock/GettyImages+

Katoen (Engels: cotton) is niet alleen een van de meest geliefde natuurvezels, het behoort ook tot de oudste grondstoffen ter wereld. De Indiërs en oude Egyptenaren wisten de voordelen van dit natuurproduct al op waarde te schatten. Katoen is zeer huidvriendelijk, absorberend, slijtvast en duurzaam. Het natuurmateriaal wordt vaak en graag gebruikt voor de vervaardiging van T-shirts, jeans, ondergoed, beddengoed en dekens. Hier zijn enkele belangrijke onderhoudstips waarmee u uw katoenen kleding lang mooi houdt.

Inhoudsopgave

Zo wast u katoen op de juiste manier

Katoen is zacht en prettig op de huid. Het is slijtvast, gemakkelijk in onderhoud en kan goed transpiratievocht opnemen. Katoen is uitstekend bestand tegen hoge temperaturen en de mechanische belasting door de wasmachine. Verkeerd onderhoud kan echter schadelijk zijn voor de robuuste katoenvezels. Katoen mag namelijk niet automatisch op hoge temperaturen worden gewassen. Houdt u altijd aan het wasadvies op het wasetiket.

Elk kledingstuk heeft andere eigenschappen. Daarom raden wij u aan de was te sorteren. Artikelen van wit katoen, zoals beddengoed, handdoeken en sokken kunnen tot 90 graden celsius op de normale stand in de machine worden gewassen. Kledingstukken als jeans, tops en shirts moeten niet heter dan 40 graden worden gewassen. Vaak is kleding niet gemaakt van 100% katoen, maar is deze gemengd met andere materialen, zoals elastan. Weefsels in een katoenmix moet u altijd op een lagere temperatuur wassen. Wij adviseren om u altijd aan het advies van de fabrikant op het etiket te houden.

Elk kledingstuk heeft andere eigenschappen. Daarom raden wij u aan de was te sorteren (zie ook ‘Kleding op de juiste manier wassen en onderhouden’). Artikelen van wit katoen, zoals beddengoed, handdoeken en sokken kunnen tot 90 graden celsius op de normale stand in de machine worden gewassen. Kledingstukken als jeans, tops en shirts moeten niet heter dan 40 graden worden gewassen. Vaak is kleding niet gemaakt van 100% katoen, maar is deze gemengd met andere materialen, zoals elastan. Weefsels in een katoenmix moet u altijd op een lagere temperatuur wassen. Wij adviseren om u altijd aan het advies van de fabrikant op het etiket te houden.

Zo wast u katoen op de juiste manier
©spyderskidoo/iStock/Getty Images Plus

Er bestaat een truc om te voorkomen dat katoenen stoffen tijdens het wassen sterk gaan kreuken: centrifugeer de was op maximaal 1.000 toeren. Pas wel op dat u de centrifugesnelheid niet te veel verlaagt, anders zal uw wasdroger te veel energie gaan verbruiken! Vermijd ook het compleet vullen van de trommel. Op deze manier is strijken vaak niet nodig of gaat het in ieder geval veel gemakkelijker.

Is het nodig om wasverzachter te gebruiken?

Wasverzachter kan met lang niet alle stoffen gebruikt worden. Wij raden u aan om het gebruik van wasverzachter af en toe achterwege te laten, omdat het middel voor het eigenlijke wassen en reinigen toch niet noodzakelijk is.

Tip voor het juiste wasmiddel

Bij wit katoen kunt u gebruik maken van een universeel wasmiddel of een witwasmiddel. Voor gekleurde was is een bontwasmiddel ideaal, omdat dit geen blekende substanties bevat en zo veilig is voor de kleuren. Of gebruik ons speciale wasmiddel voor katoen. Het speciale wasmiddel voor linnen is ook heel geschikt voor onder andere katoen. Het reinigt de stof grondig, zonder de vezels te beschadigen.

Tip voor het juiste wasmiddel
Speciaal wasmiddel van PETER HAHN, Bestelnr. 236284

Katoen op de juiste manier drogen

Na het wassen komt het drogen. U kunt katoen het beste in de frisse lucht laten drogen. Daarvoor dient u het wasgoed na het wassen goed uit te schudden en aan de naad op te hangen.

De wasdroger kunt u met het oog op het milieu het beste maar zelden gebruiken.

Handdoeken kunnen het beste wel in de droger gedroogd worden, want die worden daar lekker zacht van. Let daarbij ook op het etiket en maak indien mogelijk voor het drogen gebruik van een fijnwasprogramma.

Katoen op de juiste manier drogen
© Thomas Northcut /DigitalVision

Hier moet u op letten bij het strijken

Katoen is prima te strijken. U kunt het beste de stof een beetje vochtig maken, dan is het resultaat bijzonder glad en kreukt het in de loop van de dag niet zo snel. Let op: niet heter dan 200 graden (2 stippen op het strijkijzer) strijken, anders beschadigt het natuurmateriaal. Het is aan te raden het advies op wasetiket op te volgen.

Katoen op de juiste manier opbergen

Het natuurmateriaal katoen is ook zeer geliefd bij motten. Om deze uit uw kledingkast te weren, moet u ervoor zorgen dat u nooit gedragen kleding in de kast legt of hangt. Motten worden aangetrokken door transpiratielucht. Anti-mottenstrips helpen, voor het geval deze vervelende gasten zich al in de kledingkast hebben genesteld. Meer over hoe u motten weer kwijtraakt, leest u hier.

Vlekken uit katoen verwijderen

Wij raden u aan om katoentextiel altijd snel te behandelen, omdat de vezels blijvend verkleuren. Wij hebben de juiste procedure kort voor u samengevat:

  • Controleer eerst het wasadvies. Kies daarna de juiste vlekkenverwijderaar en een wasmiddel uit.
  • Verwijder voor het wassen zo goed mogelijk zichtbare restjes.
  • Breng de vlekkenverwijderaar direct aan op de vlek en laat deze inwerken. Om geen extra vlekken te maken, adviseren wij om de vlekkenverwijderaar eerst op een onopvallende plek uit te proberen op kleurechtheid.
  • Was uw kledingstuk op de hoogst mogelijke wastemperatuur, waarop het volgens het wasetiket gewassen kan worden.
  • Als de vlek na het wassen nog steeds een beetje is te zien, dient u de procedure te herhalen.

U kunt er veel aan doen om ervoor te zorgen dat uw kleding jarenlang mooi blijft. Wij bij PETER HAHN hechten altijd veel belang aan de hoogste kwaliteit en duurzaamheid van model en materiaal. Onze onderhoudstips helpen u om deze kwaliteit voor lange tijd te behouden.