Voer uw zoekbegrip in

Vlekken verwijderen op de juiste manier: tips & tricks

Vlekken verwijderen op de juiste manier: tips & tricks

(Foto: FotoDuets / iStock / Getty Images Plus)

Een klein ongelukje, een kort moment van onoplettendheid en het leed is al geschied: een vlek op uw lievelingskleding. Nu is het vooral zaak om snel te handelen. Indrogen mag de vlek in geen geval. Gelukkig hebben wij voor u het geschikte huismiddeltje, waarmee u kleine en ook grotere vlekken effectief kunnen verwijderen.

  1. Tips voor het verwijderen van vlekken
  2. Vlekken verwijderen met huismiddeltjes
  3. Eerste hulp bij speciale vlekken

Bloed | Deodorant | Olie en vet | Gras | Hars | Koffie | Make-up | Transpiratievocht | Tomaten | Inkt | Wortels | Rode bieten | Chocolade | Roet

Tips voor vlekverwijdering

Direct reinigen

Vlekken dient u altijd zo snel mogelijk te behandelen, voordat ze kunnen indrogen. Hoe langer de vlek onbehandeld blijft, des te moeilijker wordt het om de vlek te verwijderen. Dit geldt vooral voor bloed-, koffie- en rode wijnvlekken. Maar ook watervlekken, vetvlekken en transpiratievlekken dient u zo snel mogelijk te behandelen.

Huismiddeltje in plaats van dure vlekverwijderaars

Huismiddeltjes zijn meestal een beter alternatief voor de dure vlekverwijderaars uit de drogisterij, waarvan de chemische samenstelling uw kleding zelfs kan beschadigen. Ga liever voor de vertrouwde middeltjes: deze beschermen de stof, kosten minder en zijn in ieder huishouden voorhanden.

Vlekverwijdering met huishoudmiddeltjes

Eerst uitproberen

Is er een ongelukje gebeurd, dan is het zaak om snel te handelen. Maar om te voorkomen dat bijvoorbeeld uw lievelingsblouse bij de poging om de vlek te verwijderen compleet geruïneerd wordt, kun u het huismiddeltje het beste eerst op een onopvallende plek uitproberen. Elk materiaal dient conform zijn gevoeligheid behandeld te worden. Zijde vereist bijvoorbeeld een veel behoedzamere reiniging dan katoen. Bovendien wilt u alleen de vlek verwijderen en niet de kleur. Let ook goed op de adviezen op het wasetiket. Het advies ’niet plaatselijk ontvlekken’ betekent: laat de vlek met rust. Bij een onprofessionele reiniging kunnen de vezels namelijk aangetast worden en kunnen zelfs gaten ontstaan.

Vlekken verwijderen met huishoudmiddeltjes

Vlekken verwijderen met het wondermiddel bakpoeder

Bakpoeder is een wondermiddel dat zich leent voor elk soort vlek. Het werkt vooral goed bij vet- en olievlekken. Daarvoor dient u het bakpoeder te mengen met een paar druppels water tot er een pasta ontstaat. Deze pasta vervolgens over de vlek verdelen en net zo lang laten inwerken tot de pasta opgedroogd is. Hierna het droge poeder eraf schudden en de kleding wassen zoals u gewend bent. Klaar… en weg is de vlek.

Vlekken verwijderen met citroen

Citroensap en citroenzuur zijn beide zeer effectieve vlekverwijderaars. Het werkt het beste bij tomaten- en rodewijnvlekken. Breng gewoon direct op de vlek wat citroenzuur aan en laat dit een poosje inwerken. Hierna het kledingstuk wassen zoals u gewend bent.

Vlekken verwijderen met azijn

Azijn heeft u vast en zeker wel in huis. Mooi, want daarmee kunt u hardnekkige vlekken goed aanpakken. Make-upvlekken en balpenvlekken zijn met azijn uitstekend te verwijderen. Dep de vlek hiervoor met azijn en laat dit heel goed intrekken. Vervolgens met een zachte doek de vlek voorzichtig uit de stof wrijven.

Bakpoeder, citroen en azijn: deze drie simpele huismiddeltjes heeft u vast wel in huis. Daarmee kunt u snel en eenvoudig allerlei soorten vlekken verwijderen. Belangrijk is alleen, dat u er snel bij bent en de vlek niet laat indrogen. Gewapend met deze huismiddeltjes kunt u vlekken nu met het volste vertrouwen te lijf.

Vlekken verwijderen op de juiste manier: tips & tricks
Vlekken verwijderen met bakpoeder, citroen en azijn.
(Foto: svehlik / iStock / Getty Images Plus)

Eerste hulp bij speciale vlekken

Of vlekken succesvol verwijderd kunnen worden, heeft vooral te maken met het soort vlek. Er zijn vetvlekken en vlekken met eiwit of suiker als basis. Meestal worden deze veroorzaakt door levensmiddelen. Melk-, ei- of bloedspatten zijn eiwithoudend en dienen anders behandeld te worden. Daarnaast zijn er nog op tannine gebaseerde vlekken, die afkomstig zijn van gemorste koffie, thee of wijn. Sommige vlekken hebben kleurstof als basis. Enkele daarvan zullen zich niet aan de vezel binden, zoals make-up. Andere trekken juist in de vezel, zoals inkt of haarverf. We laten u zien hoe u deze vlekken uit uw kleding krijgt, zonder dat er resten achterblijven.

Bloed | Deodorant | Olie en vet | Gras | Hars | Koffie | Make-up | Transpiratievocht | Tomaten | Inkt | Wortels | Rode bieten | Chocolade | Roet

Bloedvlekken verwijderen

spoel bloedvlekken zo snel mogelijk uit met koud water, totdat alleen de randen nog zichtbaar zijn. Deze randen kunt u het beste verwijderen met natuurlijke huismiddeltjes, zoals kwarkzeep, zout of zuiveringszout en/of stop het kledingstuk in de wasmachine. Gebruik nooit heet water, anders zal het eiwit (hemoglobine) in het bloed stollen en zich nog sterker aan de textielvezels binden.

Deodorantvlekken verwijderen

het middel tegen zweten heeft de neiging witte of gelige vlekken achter te laten op kleding. Deodorantvlekken op lichtgekleurde kleding kan men het beste met zuiveringszout verwijderen. Bevochtig de vlek, besprenkel hem met zuiveringszout, masseer in en laat het een paar uur inwerken. Daarna uitspoelen en normaal wassen. Deodorantvlekken op gekleurde en donkere kleding kunnen het beste verwijderd worden met een mengsel van 4/5 deel water en 1/5 deel azijnessence. Laat het kledingstuk een nacht weken, spoel het de volgende dag uit en was het zoals u normaal zou doen.

Olie- en vetvlekken verwijderen

verse vetvlekken kunnen het beste onmiddellijk worden uitgewassen met koud water en afwasmiddel of zeep. Opgedroogde vetvlekken kunnen met vloeipapier worden verwijderd. Leg het vloeipapier op de vlek en strijk het papier. De hitte van het strijkijzer lost olie en vet op uit de vezels en het vloeipapier absorbeert het.

Grasvlekken verwijderen

wrijf de grasvlek goed in met kwark- of galzeep en laat het ongeveer 15 minuten intrekken. Spoel het daarna uit met lauw water en was het in de wasmachine. Het kan zijn dat u dit proces moet herhalen, omdat grasvlekken echt hardnekkig zijn.

Harsvlekken verwijderen

voordat u harsvlekken met agressieve schoonmaakmiddelen aanpakt, kunt u het betreffende kledingstuk een nacht in de vriezer leggen en de bevroren en poreuze hars met de hand verwijderen. Als alternatief kunt u het kledingstuk met hars tussen twee vloeipapiertjes leggen en strijken. De hars lost op door de hitte en het vloeipapier absorbeert het.

Koffievlekken verwijderen

spoel verse koffievlekken uit met mineraalwater, ook in tapijten! Voor opgedroogde koffievlekken helpt gal- of kwarkzeep: 15 minuten laten inwerken en dan uitspoelen met lauw water. Voor lichtkleurige kleding die NIET van dierlijke vezels is gemaakt, zoals zijde of wol, kan zuiveringszout, bakpoeder of soda ook helpen. Maar pas op: donkere kleding kan vervagen met deze huismiddeltjes.

Make-up-vlekken verwijderen

Make-up-vlekken kunnen niet met water alleen worden uitgespoeld, omdat cosmetica meestal vet bevat. Breng in plaats daarvan gal- of kwarkzeep op de vlek aan en laat dit 15 minuten intrekken. Breng daarna opnieuw zeep aan en masseer het goed in. Daarna wassen zoals u normaal zou doen.

Transpiratievocht verwijderen

zweetvlekken verdwijnen meestal in de wasmachine. Bij hardnekkige zweetplekken helpt azijn zowel tegen verkleuring als tegen de geur van transpiratievocht. Het huismiddel is even geschikt voor lichte als donkere kleding. Week het kledingstuk enkele uren in gewone huishoudazijn of in een mengsel van 4/5 deel water en 1/5 deel azijnessence. Daarna wassen zoals u normaal zou doen.

Tomatenvlekken verwijderen

spoel verse tomatenvlekken uit met koud water. Als spoelen niet voldoende is, breng dan gal- of kwarkzeep aan op de vlek en laat dit intrekken voordat u het kledingstuk opnieuw uitspoelt. Vermijd heet water, anders zal de suiker uit sauzen en ketchup oplossen en zich hardnekkig aan de textielvezels hechten. Week gedroogde tomatenvlekken in huishoudazijn of een mengsel van 4/5 deel water en 1/5 deel azijnessence en spoel uit onder koud water. Herhaal dit tot de vlek is verdwenen.

Inktvlekken verwijderen

melk of karnemelk helpt tegen inktvlekken. Gewoon het betreffende deel van de kleding in een kom weken, vervolgens met koud water uitspoelen en normaal wassen.

Wortelvlekken verwijderen

het niet in water oplosbare bètacaroteen dat in wortels zit, maakt wortelvlekken zo hardnekkig. Het beste is om zonnebloemolie op de vlek aan te brengen, het te laten intrekken en het er vervolgens met koud water uit te wassen. Was het kledingstuk daarna normaal om de olie te verwijderen. Ook vochtige doekjes met olie hebben een soortgelijk effect. Zoals met de meeste vlekken, zal gal- of kwarkzeep ook werken.

Rode bieten-vlekken verwijderen

zeer verse vlekken van rode bieten kunnen worden verwijderd met (mineraal)water. Spoel de vlek uit met koud water en laat hem vervolgens ten minste 30 minuten in koud water weken. Voor opgedroogde vlekken voegt u een half pakje zuiveringszout toe aan het water. Daarna wassen zoals u normaal zou doen.

Chocoladevlekken verwijderen

het is bijzonder vervelend als er een stukje chocola op uw kleren terechtkomt in plaats van in uw mond. Chocoladevlekken kunnen echter gemakkelijk worden verwijderd met afwasmiddel dat u op de vlek aanbrengt, korte tijd laat intrekken en vervolgens met een doek of spons dept. Daarna wassen zoals u normaal zou doen. U kunt ook gal- of kwarkzeep aanbrengen en laten intrekken, voordat u het kledingstuk uitspoelt en wast zoals normaal.

Roetvlekken verwijderen

wrijf niet over roetvlekken, want dat maakt de vlek erger. Zuig de roetdeeltjes voorzichtig op met een kruimeldief of een stofzuiger. De resterende vlekken kunt u verwijderen met afwasmiddel of gal- of kwarkzeep, die u ongeveer een uur laat intrekken en vervolgens uitspoelt.

aanbevolen voor jou