Voer uw zoekbegrip in

Kledingmotten: hoe herkent u motten en hoe kunt u ze bestrijden?

Kledingmotten bestrijden

(Foto: belchonock / iStock / Getty Images Plus)

Dat is schrikken: u haalt uw lievelingstrui uit de kast en ontdekt allemaal kleine gaatjes, die u in eerste instantie niet kunt verklaren. De gaten zaten er nog niet in toen u de trui een paar weken geleden in de kast legde? Dan heeft u misschien motten. Om precies te zijn: kledingmotten. Wij vertellen u wat u tegen motten kunt doen.

Hier houden motten van

Kledingmotten voelen zich meestal erg thuis in kledingkasten. De ongewenste diertjes voelen zich het beste bij een omgevingstemperatuur van ca. 24 graden en een luchtvochtigheid van ten minste 75%. Helaas zijn dit vaak de normale omstandigheden in slaapkamers, waar kledingkasten normaal gesproken staan. Pas bij temperaturen onder de 15 en boven de 30 graden en een droog kamerklimaat is de ontwikkeling van de beestjes een halt toe te roepen en is explosieve vermenigvuldiging te voorkomen. Kledingmotten zijn kieskeurig: ze geven de voorkeur aan textielsoorten van dierlijke herkomst en gecombineerde kwaliteiten. Zo zijn ze gek op wol, kasjmier, zijde, veren, bont of hoorn. Bij schaarste hieraan doen ze zich ook tegoed aan plantaardige textielsoorten zoals katoen of linnen.

In het kort: mottenparadijs

  • Kledingmotten houden van textielsoorten van dierlijke herkomst (wol, kasjmier, zijde etc.)
  • Kledingmotten gedijen goed in warme slaapkamers en in kledingkasten
  • Bij bepaalde temperaturen kan vermenigvuldiging een halt worden toegeroepen.

Wat zijn kledingmotten eigenlijk en waar komen ze vandaan?

Het belangrijkste verschil tussen een kledingmot en een gewone mot (bijvoorbeeld de voedselmot) is het uiterlijk. De kledingmot is ca. 4 tot 9 mm lang en heeft een vleugelspanwijdte van ca. 12 tot 16 mm. De kleur van de vleugels varieert afhankelijk van de voeding van lichtgeel tot donkerbruin glanzend en vertoont in vergelijking met die van de normale mot geen tekening.

Motten vinden hun weg naar uw kledingkast door via het raam naar binnen te vliegen of door op een al besmet kledingstuk (bijvoorbeeld een afdankertje of een kledingstuk van de vlooienmarkt etc.) naar binnen te worden ’geloodst’. Het gevaar van de mot zit hem echter vooral in de larven. Een mot kan binnen 4 weken 50 tot 250 motteneitjes leggen. Deze worden direct op een geschikte voedingsbron gelegd, zoals uw lievelingstrui van kasjmier, waar de larven vervolgens kunnen uitkomen.

(©zagorskid/iStock/GettyImages, ©imv/iStock/GettyImages)

Uw trui wordt namelijk niet door de mot zelf aangetast (aangevreten), maar door zijn larven. Omdat plantaardige vezels als katoen of linnen door de larven zeer slecht verteerd worden, geven de vraatzuchtige wezentjes de voorkeur aan materialen van dierlijke herkomst, zoals wol, zijde of kasjmier.

De beste antimottentips? Zo voorkomt u een mottenplaag in uw kledingkast

Aan het begin van de zomer of de winter kunt u de kledingstukken die u dat seizoen niet gebruikt het beste uitwassen en vervolgens in een linnen tas, een dekbedovertrek of een papieren zak opbergen, omdat deze van plantaardige herkomst zijn. Natuurlijk kunt u ook kranten- of antimottenpapier gebruiken. Let er hierbij wel op dat de inkt niet afgeeft! Daarnaast voorkomt het plaatsen van horren voor de ramen het binnenvliegen van motten. Natuurlijke geurstoffen als lavendel, cederhout of walnootblad in de vorm van etherische oliën of als geurzakjes resp. stukjes hout kunnen een afschrikkend effect hebben. Bovendien houden motten niet van zeep. Een stuk zeep tussen uw kleding wordt door kledingmotten als onprettig ervaren. Bij een chemisch ongediertebestrijdingsmiddel van de drogist of de apotheek dient u vooraf te controleren of u er zelf niet verkeerd op reageert, want een antimottenmiddel kan ook allergische reacties oproepen.

(©AlonsoAguilar/iStock/Getty Images, ©coco312/iStock/Getty Images)

Hoe weet ik of ik last van motten heb? Zo zien de gaatjes die kledingmotten maken eruit
Hoe zie ik of het om een gewoon gaatje of dat van een kledingmot gaat? Dat is helaas niet zo eenvoudig, want een mottengaatje is maar moeizaam en zonder vergrootglas amper van een gewoon gaatje te onderscheiden. Mottengaatjes hebben een onregelmatige vorm en doen zich meestal in kleine nestjes, dus in een kleine groep van gaatjes voor. Onder de microscoop bekeken, zijn de randen van mottengaatjes glad en niet vezelig.

In het kort: kledingmotten voorkomen en herkennen

  • Breng horren aan voor de ramen
  • Voor het opbergen: kleding wassen en goed inpakken
  • Mottengaatjes hebben een onregelmatige vorm
  • Mottengaatjes doen zich meestal voor in een kleine groep

Help! Wat te doen als u eenmaal kledingmotten heeft?

Heeft u een mottengaatje ontdekt? Als u vermoedt dat uw kleding al is aangetast door kledingmotten, kunt u dit heel eenvoudig testen: plaats mottenvallen en kijk of er motten in verstrikt raken. Commerciële mottenvallen (vaak aangeduid als feromoonvallen) zijn voorzien van een plakkerig oppervlak waaraan de mot blijft vastplakken. Alleen de mannelijke kledingmotten worden aangetrokken, maar de vrouwtjesmotten zijn altijd in de buurt. Kortom: als er een mannelijke mot aan de lijm vastgeplakt raakt, kan het vrouwtje niet ver weg zijn. Observeer de mottenval gedurende een periode van twee weken en bepaal vervolgens de ernst van de plaag – afhankelijk van hoeveel motten aan de mottenval blijven hangen. Het is het beste om uit voorzorg al uw kleding te wassen en de kast grondig te stofzuigen. Neem de binnenzijde van de kast vervolgens nog goed af met een vochtige doek en zorg ervoor dat hij daarna goed droogt. De kledingmot is ook temperatuurgevoelig en verdraagt ​​geen grote temperatuurschommelingen. U kunt uw niet-wasbare textiel daarom eenvoudig een tijdje in de vriezer leggen of in de winter even buiten hangen.

Zo helpt moeder natuur een handje mee bij een mottenplaag

De natuur heeft zo zijn eigen oplossingen voor veel dingen. Bij een mottenplaag bijvoorbeeld zijn sluipwespen een zeer vriendelijk hulpmiddel om een plaag in relatief korte tijd te bestrijden. Sluipwespen behoren tot de parasitaire vliesvleugeligen. Maar maakt u zich geen zorgen: u heeft geen bestrijdingsmiddel nodig om achteraf de sluipwespen weer te verwijderen. De sluipwesp is een heel klein insect dat zijn eieren legt in de eieren van de mot. Praktisch detail: de sluipwespenlarven voeden zich met de larven van de mot, waardoor ze helemaal geen schade aanrichten. Met 0,4 mm zijn ze zo klein dat ze niet opgemerkt worden en alleen waarneembaar zijn met een vergrootglas. En: zo gauw de voedingsbron voor de sluipwespen verdwenen is, gaan ze vanzelf weer weg. Eitjes leggende wespen zijn verkrijgbaar in dierenwinkels of gewoon op internet. Als alternatief kunt u ook neem-extract gebruiken. Dit natuurlijke insecticide, dat wordt verkregen uit de neemboom, fungeert als zenuwgif voor de larven en veroorzaakt dus een onderbreking in de ontwikkelings- en reproductiecyclus.

In het kort: mottenbestrijding

  • Plaats lokvallen en observeer ze
  • Was uit voorzorg alle kleding en stofzuig de kledingkast grondig
  • Plaats textiel in de vriezer of buiten bij winterse temperaturen
  • Remedie tegen een mottenplaag: de sluipwesp

Met onze tips heeft u binnenkort geen last meer van motten én heeft u langer plezier van uw mooiste kledingstukken. Zeg maar dag tegen motten!