Voer uw zoekbegrip in

Alpaca-Day: Onze partners voor alpacawol

Alpaca Day

1 augustus is Alpaca-Day. Daarom nemen wij u vandaag mee op reis naar de oorsprong van alpacawol: we gaan op reis naar Peru, waar wij enkele van onze boeren zullen bezoeken, meer te weten zullen komen over de levenswijze en houderij van alpaca’s en zullen ontdekken hoe en waar de begeerde wol wordt verwerkt.

In het spoor van de alpaca’s

Alpacawol is, net als kasjmier- of merinoswol, een van de meest gewilde natuurlijke vezels. Juist omdat de wol van alpaca’s, kasjmiergeiten en merinosschapen zo populair is, moeten de dieren extra worden beschermd. Bij PETER HAHN werken we alleen met leveranciers en partners die hun sociale verantwoordelijkheid nemen, tegenover mens en dier. In Peru heeft het houden en fokken van alpaca’s een lange traditie. Fokkers in Peru houden gemiddeld tussen 50 en 4000 alpaca’s. De verkoop van de verkregen wol maakt het grootste deel van hun inkomen uit. Wij zijn er trots op dat wij onze alpacawol uit zo’n traditionele omgeving kunnen betrekken en ook nog de boeren kunnen steunen.

Onze 1e stop: boerderij Chaupihuasi

Alpaca-Day: In het spoor van de alpaca's
Evelyn en haar man Oscar Vilca.

Boerderij ‘Chaupihuasi’ is gelegen in het district Nuñoa in de provincie Melgar nabij Puno op een hoogte van 4750 meter boven de zeespiegel. Hier houden Evelyn en Maximo Diaz zo’n 4000 alpaca’s. Maar dat is niet alles: Evelyn leidt ook een gemeenschap in Chilihua die bestaat uit alpacafokkers en handwerkslieden uit de regio en nodigt hen regelmatig uit voor weef- en breiworkshops. Samen verfijnen en verbreden de deelnemers hun technieken in het werken met alpacawol.

Alpaca-Day: In het spoor van de alpaca's
Impressies uit de Chilihua-workshop.
Alpaca-Day: In het spoor van de alpaca's
Impressies uit de Chilihua-workshop.
Alpaca-Day: In het spoor van de alpaca's
Impressies uit de Chilihua-workshop.

Feiten over alpaca’s: manier van leven

Alpaca’s hebben veel vrije ruimte nodig. 5 alpaca’s hebben ongeveer een hectare land nodig om zich prettig te voelen. Zij hebben ook behoefte aan voldoende weidegrond, aangezien zij zich voeden met gras, en aan natuurlijke waterbronnen, zoals meren of rivieren. Het Peruaanse landschap biedt de ideale omstandigheden voor het fokken van alpaca’s.

De draagtijd van een alpaca bedraagt 11 maanden. Gemiddeld worden alpaca’s 15 tot 20 jaar oud.

Alpaca-Day: In het spoor van de alpaca's
Alpaca’s hebben veel vrije ruimte nodig.

Onze 2e stop: Dario Anconeira

Alpaca-Day: In het spoor van de alpaca's
Daniel Arestegui (manager van de alpacavereniging), Dario Anconeira en Mariella Gonzales.

Dario Anconeira houdt ongeveer 2000 alpaca’s op zijn boerderij, die hij samen met zijn jongste zoon runt en die op ongeveer 3 uur van het centrum van de stad Arequipa op 4500 meter hoogte ligt. Het bijzondere eraan: Dario en zijn zoon fokken zowel Suri- als Huacaya-alpaca’s.

Alpaca-Day: In het spoor van de alpaca's
Darios Alpaca’s
Alpaca-Day: In het spoor van de alpaca's
Dario’s zoon met baby alpaca.

Feiten over alpaca’s: scheren

Alpaca’s kunnen na hun eerste levensjaar worden geschoren; tegen die tijd zijn ze al volledig ontwikkeld.

Het scheren gebeurt meestal in het voorjaar, tussen december en februari, zodat de alpaca’s zich kunnen ontdoen van hun dikke vachtlaag voordat het echt warm wordt. Daarna hebben ze bijna een heel jaar de tijd om hun wol weer te laten aangroeien en op tijd voor de winter weer een dikke vacht te hebben.

In de regel worden alpaca’s zelfs twee keer per jaar geschoren. Het grote scheren vindt plaats in februari, wanneer de grootste hoeveelheid vezels wordt verkregen. Afhankelijk van de behoefte, d.w.z. de hoeveelheid vacht, vindt in december een tweede, zogenaamde kleine scheerbeurt plaats. Bij elke scheerbeurt levert een alpaca tussen 2 en 3 kilogram wol, een mengsel van baby-, royal- en andere vezelkwaliteiten, die worden gecategoriseerd nadat de wol is gereinigd.

Alpaca-Day: In het spoor van de alpaca's
Alpaca’s kunnen na hun eerste levensjaar worden geschoren.

Feiten over alpaca’s: kwaliteit van de vezels

In principe wordt bij alpaca’s een onderscheid gemaakt tussen Suri’s en Huacaya’s. De Suri-alpaca heeft lange gekrulde haren, zijn vezel is zeer fijn en glanzend. De Huacaya-alpaca daarentegen heeft een korte vacht, maar produceert een grotere hoeveelheid vezels per scheerbeurt. Afhankelijk van de fijnheid van de vezel worden deze vervolgens onderverdeeld in de verschillende kwaliteitsklassen baby, royal, normale alpaca en haurizo.

In ons artikel over alpacawol leert u alles over de verschillen tussen Suri- en Huacaya-alpaca’s en ook wat hun wol zo bijzonder maakt.

Alpaca-Day: Suri-alpaca's
Suri-Alpaka met lange gekrulde haren.
Alpaca-Day: Huacaya-alpaca's
Huacaya-Alpaka met korte vacht.

Onze 3e stop: Cesar Meztas

Alpaca-Day: In het spoor van de alpaca's
Cesar Meztas

Cesar Meztas is een van de grootste alpacafokkers in de provincie Lampa, Puno. Hij houdt ongeveer 4.000 alpaca’s op zijn boerderij, die hij op 4700 meter boven de zeespiegel heeft gebouwd. Hij ontvangt hier graag gasten en laat ook aan vreemden zien hoe hij en zijn alpaca’s leven. Interessant is dat Cesar ook enkele alpaca’s van gemengde rassen houdt, waarvan de vezels grijs zijn en daarom minder waardevol. Cesar ziet zijn lievelingen echter meer als zijn huisdieren en minder als wolproducenten met een hoog rendement.

Alpaca-Day: In het spoor van de alpaca's
Cesars Alpaca’s
Alpaca-Day: In het spoor van de alpaca's
Cesars Alpaca’s

Feiten over alpaca’s: verven

Alpacawol is er in 16 erkende natuurlijke kleuren: wit, beige, reebruin, bruin, grijs, zwart… Voor verdere verwerking worden de vezels ofwel in hun natuurlijke kleur gelaten ofwel geverfd. Wit, licht reebruin, beige en zeer licht grijs kunnen gemakkelijk worden geverfd en zijn daarom van nature het waardevolst.

Spannend: traditionele Peruaanse alpacawol kan zelfs op een natuurlijke manier worden geverfd: daartoe worden pissebedden, rivierkreeftjes, vulkanisch gesteente, planten zoals paarse maïskorrels of mos, bloemen en nog veel meer vermalen tot fijn stof en vervolgens opgekookt. Met de kleurpasta die zo ontstaat, kunnen de vezels op natuurlijke wijze worden geverfd in de meest kleurrijke tinten.

Alpaca-Day: In het spoor van de alpaca's
Alpacawol is er in 16 erkende natuurlijke kleuren.

Onze 4e stop: KERO DESIGN

Mariella Gonzales
Mariella Gonzales

“Peru en zijn prachtige vakmanschap zijn altijd mijn inspiratiebron geweest. Dankzij mijn passie voor textielkunst met alpacawol, heb ik zeer getalenteerde en moedige mensen, vooral vrouwen, leren kennen. Zij zijn mijn drijfveer om deel te nemen aan nieuwe projecten die de kwaliteit van hun leven kunnen verbeteren. In de jaren dat wij met Peter Hahn hebben samengewerkt, hebben wij altijd het gevoel gehad dat ons werk wordt erkend en dat Peter Hahn altijd bereid is onze sociale initiatieven te steunen.”

MARIELLA GONZALES

Onder de naam KERO DESIGN heeft eigenares Mariella Gonzales zich gespecialiseerd in de productie van hoogwaardige alpacamode. Hier wordt de geoogste wol van Evelyn, Dario en Cesar verwerkt tot fantasierijke truien, vesten, mutsen en sjaals.

Maar het is niet alleen het design dat de mode van KERO DESIGN zo uniek maakt. Mariella is ook zeer begaan met het handhaven van sociale normen en het bieden van goede arbeidsomstandigheden voor de medewerk(st)ers van al haar partnerbedrijven. Daarom is KERO DESIGN ook een van de langst bestaande partners van PETER HAHN.

KERO DESIGN werkt bijvoorbeeld actief samen met de Fair Wear Foundation om de sociale normen in Peru verder te verbeteren en is reeds bekroond met het Fair Trade Peru-certificaat. Daarnaast werd Mariella Gonzales in oktober 2020 uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar.

Zij werd vooral geprezen voor haar uitmuntende leiderschap van KERO DESIGN en haar grote inzet voor duurzame vraagstukken. Ook buiten haar bedrijf zet zij zich hiervoor in. In verschillende publiek-private initiatieven zet zij zich in om het concurrentievermogen van Peruaanse bedrijven en boerderijen op lange termijn te vergroten en de productieprocessen in de toeleveringsketen van alpaca’s blijvend te optimaliseren.

Das könnte Sie auch Aanbevolen voor jou