Goed verzorgde wol is gewoon geweldig, zacht en behaaglijk. Om dat lang zo te houden, raden wij u aan een paar tips voor het wassen en verzorgen van wol op te volgen. Zo blijven uw gebreide favorieten lang mooi en in vorm. Dit is belangrijk voor het winterseizoen, want dierlijke wol (of het nu scheerwol, merinoswol, alpacawol enz. is) is het beste materiaal tegen vrieskou. In truien, jassen en jacks houdt dit materiaal ons warm, laat het de huid ademen en geeft het een behaaglijk gevoel.
De beste manier om wol te wassen
Dierlijke wol, bijvoorbeeld van schapen of alpaca’s, heeft dezelfde structuur als menselijk haar. Veelvuldig wassen kan het zwaar belasten. Als wol in natte toestand hard wordt gewreven, kan de vezel ruw worden en zijn behaaglijkheid verliezen. Daarom moet u wol zo weinig mogelijk wassen. Bij dit natuurlijke materiaal is het vaak voldoende om kledingstukken na één keer dragen in de frisse lucht te laten luchten. Als wassen onvermijdelijk is, moet u wol altijd zeer zorgvuldig en voorzichtig wassen. Kijk goed op het etiket en volg onze tips op.

Wol wassen met machinewas
Wol kan zeker in de wasmachine worden gewassen. De ideale wastemperatuur voor de wasmachine is ongeveer 30 graden. Gebruik het wolwasprogramma en zorg ervoor dat u de temperatuur kiest die op het wasetiket staat.
Belangrijk: vul de wastrommel niet meer dan voor de helft, was met veel water en verminder het centrifugetoerental, want de delicate stof mag niet te veel gecentrifugeerd worden. Normale wasmiddelen, d.w.z. volwasmiddelen of kleurwasmiddelen, zijn absoluut taboe voor wol. Het is beter om een speciaal wolwasmiddel zonder bleekmiddel te gebruiken. Bijvoorbeeld het speciale wasmiddel van PETER HAHN, dat zacht is voor de vezels en de glans van uw kleuren aanzienlijk langer behoudt.
Als u uw favoriet een extra portie verzorging wilt geven, gebruik dan speciale wolconditioners met natuurlijke wolwas, zogenoemde lanoline. De vezels zullen u dankbaar zijn en voor een bijzondere aaibaarheid zorgen.
Extra tip
was wol met een scheutje natuurazijn in het water. Dit frist de kleur nog meer op.

Wol wassen met handwas
Als u uw favoriete kledingstukken liever met de hand wast, houd dan rekening met deze punten:
- Niet wrijven of kneden. Dit vernietigt de dakpansgewijze schubben van de wolhaar.
- Gebruik een bak die zo breed mogelijk is.
- Los eerst het wasmiddel op in lauw water.
- Week dan het kledingstuk met zorg.
- Niet wrijven of knijpen, gewoon zachtjes wiegen in het bad.
- Spoel grondig uit onder lauw stromend water.
Onze tip
als u geen speciaal wolwasmiddel bij de hand hebt, is een milde shampoo voor de handwas ook goed. Altijd grondig uitspoelen aan het einde.

Wol wassen kort samengevat:
- Wol hoeft niet elke keer dat het wordt gedragen te worden gewassen (luchten is vaak voldoende)
- Machinewas op het wolprogramma met de trommel maximaal halfvol
- Wol wassen met een speciaal wolwasmiddel
- Met de hand wassen in een ruime bak zonder wrijven of kneden
Wol goed drogen en strijken
Na het wassen komt het drogen. Ook hier is bijzondere voorzichtigheid geboden. Geweven wollen kleding kan hangend worden gedroogd. Luxe breisels mogen echter alleen liggend worden gedroogd, bijvoorbeeld op een droogrek. Let vooral op de aanwijzingen op het etiket wanneer u alpacawol, merinoswol of scheerwol in de droogtrommel doet.
Strijken is meestal niet nodig. Als u toch een kreukel moet wegstrijken: strijk niet te heet. Uw strijkijzer toont u misschien al de juiste instelling. Als algemene regel geldt dat wol niet met meer dan 2 punten mag worden gestreken. Als dit allemaal te ingewikkeld voor u is, kunt u uw lievelingskleren het beste naar een professionele stomerij brengen. Daar zal uw kleding door deskundigen worden gewassen en gedroogd. Op die manier kan er niets misgaan.

Wol drogen en strijken kort samengevat:
- Geweven wollen kleding hangend drogen
- Fijne wollen kleding liggend drogen
- Strijken is meestal niet nodig
Uit vorm of vervilt?
Uw favoriet is uit vorm of gekrompen? Is hij vervilt of heeft hij een sterke geur? Geen zorgen, wij kunnen u helpen:
Eerste hulp bij gekrompen of lubberende kledingstukken: los wat milde shampoo op in een ruime bak met lauw water. Laat het kledingstuk dan ongeveer 30 minuten weken. Knijp vervolgens voorzichtig het water eruit. Niet uitspoelen. Nu kunt u uw favoriet in vorm trekken of hem opvullen met handdoeken om hem zijn oude vorm terug te geven.
En als uw favoriete kledingstuk vervilt raakt door het wassen: dat wordt lastig. Vervilting komt door te veel wrijving. Het is moeilijk ongedaan te maken. Een goede remedie is azijn. Week uw favoriet in lauw water met een scheutje natuurazijn. Azijn helpt trouwens ook tegen nare geurtjes.
Kort samengevat:
- Laat lubberende of gekrompen kledingstukken weken en trek ze dan in vorm
- Azijn als huismiddeltje kan helpen bij vervilting
Op deze manier verzorgd en gewassen, gaat wol lang mee en is het materiaal vriendelijk voor de huid. Gewoon geweldig en behaaglijk. Het resultaat is zeker de voorzichtige behandeling waard. Wilt u nog meer weten over het goed wassen en verzorgen van kleding? Meer tips en trucs vindt u in ons artikel over kledingverzorging.