Net als vachtprints behoren bloemmotieven tot de allerpopulairste printtrends. De vrolijke bloesems, knoppen, bladeren en exotische planten verfraaien elke stof en zorgen het hele jaar door voor lentekriebels. Hier kunt u zien hoe u bloemmotieven kunt combineren en ook welke bloemenprint perfect is voor uw huid- en haartype en figuur.
- Accentueer uw sterke punten met bloemenprints
- Bloemmotieven combineren
- Het optimale bloemmotief voor uw figuur
- Kleuren die bij uw huid- en haartype passen.
Geen tijd voor alle details?
Accentueer uw sterke punten met bloemenprints
De blik van degene tegenover u valt allereerst daar waar veel te zien is. Patronen werken dus als een magneet op het oog. Bloemmotieven zijn daarop natuurlijk geen uitzondering. Draag bloemenprints en andere patronen dus vooral op delen van uw lichaam waar u de nadruk op wilt leggen en gebruik donkere, effen stoffen op delen die u wilt verhullen.
Bloemmotieven combineren
Onze tips vooraf:
- Zorg ervoor dat de pasvorm goed is, liefst iets losser. Vooral realistische en grote bloemmotieven mogen niet worden vervormd.
- Neem de kleuren van het bloemmotief over in de rest van uw outfit of creëer een bijpassende kleurovergang. Natuurlijke kleuren, zoals bruin of grijs en de klassiekers zwart en wit, zijn altijd geschikt als rustige combinatiepartners.
- Stijlbreuken maken elke outfit spannend en zijn bijzonder geschikt voor het romantische bloemmotief. Combineer met mom-jeans of broeken in een used look, leren broeken of grove breisels om de bloemenprint er volwassener uit te laten zien en ook geschikt te maken om elke dag te dragen.
Bloemmotieven combineren voor beginners
Bent u niet zo’n fan van motieven en wilt u gewoon een paar eenvoudige, ingetogen prints uitproberen? Bloemmotieven zijn een goede manier om te beginnen.
Probeer eerst abstracte bloemenprints of een enkel kledingstuk of accessoire met bloemapplicaties. U kunt een blouse met bloemenprint combineren met een eenvoudige broek, een tas met bloemenborduursel fleurt een alledaagse outfit op een casual manier op en een blousekraag met bloemenprint zorgt voor een subtiel accent.
Bloemmotieven combineren voor gevorderden
Gevorderde modefans gaan voor afzonderlijke kledingstukken met bloemmotieven all-over, bijvoorbeeld een blouse, broek of zelfs een jurk.
Als u vaker motieven draagt, kunt u een gebloemd item ook combineren met meer opvallende kleuren. Het is het beste om een kleur, zelfs een felle tint, uit het bloemmotief te kiezen en uw outfit daarmee een extra kleuraccent te geven.
Bloemmotieven combineren voor professionals
Durf bloemenprints in een wild patroon te combineren met andere prints, zoals ruiten of strepen.
Combineer bloemmotieven en andere wilde dessins, zoals dierenprints, het liefste met geometrische vormen zoals strepen, ruiten of stippen. Twee wilde prints in een mix, dieren en bloemen bijvoorbeeld, zijn allebei aandachttrekkers en zien er snel rommelig uit.
In ons artikel ‘Prints en motieven combineren’ vertellen wij u waar u op moet letten bij het combineren van twee verschillende prints en hoe u altijd een stijlvolle combinatie kunt creëren.
Het optimale bloemmotief voor uw figuur
In principe zijn bloemenprints en -patronen in het algemeen bijzonder flatteus. Motieven boeien het menselijk oog op zodanige wijze dat het alleen het motief zelf waarneemt, terwijl de vorm eronder visueel vervaagt. Toch kunt u dit nog meer in uw voordeel gebruiken als u het volgende principe ter harte neemt: combineer hetzelfde type.
- Als u lang bent of een voller figuur heeft, zullen grote bloemenprints u het best flatteren, omdat zeer kleine bloemmotieven zoals millefleurs het bedrukte gebied groter doen lijken.
- Bent u daarentegen vrij kort of heeft u een zeer slank postuur, dan zijn deze filigrane bloemenprints geknipt voor u, omdat u optisch zou kunnen wegvallen in grote prints.
Kleuren die bij uw huid- en haartype passen.
Bloemmotieven zijn er in alle vormen, stijlen en kleuren, dus er zit voor iedereen wel iets bij. Wat kleur betreft, moet u er alleen op letten of u een warm of koel kleurtype bent.
U kunt zien welk kleurtype u bent aan de ondertoon van uw huid of aan de aderen op uw onderarm:
- De huid van koele kleurtypes heeft meestal een blauw-roze ondertoon. De aderen op de onderarm lijken blauw of paars bij daglicht. Vaak hebben koele huidtypes een bleke huid en licht haar.
- De huid van warme kleurtypes heeft gewoonlijk een gouden of oranje ondertoon en hun aderen zien er bij daglicht groenig uit. Warme kleurtypes hebben vaak donkerder haar en een natuurlijk gebruinde huid.
Warme kleurtypes worden geflatteerd door tinten met een geelachtige of roodachtige ondertoon. Koele kleurtypes moeten daarentegen kiezen voor tinten met een hoog blauwgehalte. Bij bloemenprints is vooral de kleur van de ondergrond waarop de knoppen en bloesems ontspruiten doorslaggevend. Dit is tenslotte wat de uitstraling van het grootste deel van de stof bepaalt.
Bekijk ook ons kleuradvies met kleurtypetest en ontdek welk kleurenpalet uw huid zal doen stralen.
Samenvatting: bloemmotieven combineren
- Let op de achtergrond van het bloemmotief. Warme kleuren zijn perfect voor warme kleurtypes; koele tinten staan goed bij koele kleurtypes.
- Zorg ervoor dat de pasvorm goed is, niet te strak, om het patroon niet te vervormen.
- Laat de kleuren van het bloemenpatroon terugkomen in de rest van uw outfit.
- Durf spannende stijlbreuken te maken om iets van de natuurlijke speelsheid van het bloemenpatroon weg te nemen en het romantische patroon volwassener te maken.
- Voor beginners
- zijn accessoires zoals riemen, handtassen, hoeden en sjaals, sneakers of zelfs blousekragen met bloemmotieven geschikt.
- kunt u met abstracte bloemenpatronen de eerste stapjes zetten in de wereld van bloemenprints.
- Voor gevorderden
- maakt u statements met afzonderlijke kledingstukken, bijvoorbeeld een blouse of rok met bloemmotief.
- stylet u opvallende tinten zoals bordeaux of grasgroen met uw bloemmotief.
- Voor professionals of iemand met lef
- draagt u bloemenprints royaal op jassen en mantels, laarzen of maxi-jurken.
- combineert u twee bloemenprints met elkaar of combineert u ze met een geometrisch patroon, bijvoorbeeld strepen of ruiten.