Kasjmier is de fijnste wol ter wereld en geeft u een aangenaam luxe-gevoel. Wie eenmaal dit streelzachte materiaal ervaren heeft in de vorm van een kasjmiertrui, -sjaal of -poncho, begrijpt de bijzondere betovering die uitgaat van kasjmier. De wol slaat warmte op en beschermt daardoor in de winter tegen ijzige temperaturen. Tegelijkertijd kan kasjmier tot 30% vocht opnemen, zonder vochtig aan te voelen. Daardoor is de wol ook uitermate geschikt als het warmer wordt in de zomer.
De luxueuze vezel van de kasjmiergeit is zacht, fijn en heerlijk licht, maar kan ook snel beschadigen bij een onjuiste behandeling. De vraag is dan ook: hoe moet je kasjmier wassen? In de machine of met de hand? Welk wasmiddel is het beste? En hoe zit het met drogen? Mag u kasjmier strijken? Met de onderhoudstips van onze kasmierexperts blijft het weefsel mooi en behoudt het zijn bijzondere eigenschappen. Zo heeft u lang plezier van uw favoriete kledingstuk van kasjmier.
Inhoudsopgave
- Wassen of niet?
- Wasmiddel
- Machinewas
- Handwas
- Drogen
- Strijken
- Vlekken verwijderen
- Kasjmier opbergen
- Onderhoud kasjmier
Wassen of niet?
Bedenk voor het wassen of het wel werkelijk nodig is. Gemiddeld dient kasjmierwol na elke vierde keer dragen gewassen worden, voor zover het kledingstuk niet sterk vervuild is. Kasjmiergeiten houden van frisse lucht en voor uw kasjmiertrui of -sjaal geldt hetzelfde. Kasjmier heeft zelfreinigende eigenschappen en vaak is even in de buitenlucht ophangen al voldoende, voor zover er geen sprake is van duidelijke vlekken. Zo kunnen de fijne vezels zich het beste weer herstellen. Indien u dit teveel gedoe vindt, kunt u de reiniging van uw favoriete kledingstuk ook aan de professionals overlaten. De experts van de stomerij weten dan (hopelijk) wat er gedaan moet worden. Het beste is chemische reiniging met perchloorethyleen.

Minder is meer: wasmiddel
Het beste middel voor kasjmier is een wolwasmiddel of een speciaal wasmiddel voor kasjmier. Het is aanvettend en bevat geen bleekmiddel, witmakers of wasverzachter. Zo blijft de natuurlijke beschermlaag van de wolvezels behouden. Naast speciale onderhoudsproducten kan ook een goede shampoo worden gebruikt: wat voor het eigen hoofdhaar goed is, schaadt ook de vezel van dierlijk haar niet.

Machinewas: gebruik een wolwasprogramma
In de wasmachine kunt u uw kasjmier veilig wassen op een wolwasprogramma. Keer kledingstukken daarbij binnenstebuiten en vul de trommel slechts half. De juiste wastemperatuur staat op het etiket; bij twijfel niet warmer wassen dan op 30 °C. Kies liever een korter programma in plaats van de fijne stof te lang te wassen. Pas op met het toerental van het centrifugeerprogramma: laat uw waardevolle kledingstukken niet meer dan 600 toeren per minuut maken.

Handwas met kasjmier
Als uw wasmachine geen wolwasprogramma heeft, kunt u kasjmier ook voorzichtig met de hand wassen. Gebruik hiervoor lauwwarm water en was het kledingstuk niet te lang. Laat het wasgoed niet weken. Niet wrijven, zodat vervilting wordt voorkomen. Spoel het wasmiddel goed uit en druk de wol na het wassen licht uit. U kunt het kledingstuk ook in een handdoek wikkelen, zodat het resterende vocht door de handdoek geabsorbeerd wordt. Zo voorkomt u beschadiging van de fijne vezels.
Kasjmier drogen
Droog kasjmier het liefst liggend en met een droge doek eronder. Door het kledingstuk op te hangen raakt het uit model. Niet in de zon of direct op de verwarming laten drogen. Wees voorzichtig met drogen in een wasdroger: warme lucht is uit den boze.
Kasjmier strijken
Gebruik bij het strijken van de gevoelige stof de laagste stand en leg vooral een doek tussen strijkijzer en kledingstuk. Zo blijft de wolligheid behouden en wordt een lelijk glanseffect voorkomen. Gebruik ook beslist geen stoom.

Vlekken verwijderen
O help, een vlek? Bij hardnekkige vlekken luidt het devies voor kasjmier: vooral niet deppen en boenen. Daardoor vervilten de vezels. Breng liever wat extra haarshampoo aan op de vlek en was daarna het kledingstuk.
Kasjmier goed opbergen
Ook al draagt u het graag, uw luxueuze kasjmier ligt de langste tijd van zijn bestaan in de kast, gewassen en gelucht. Hier is het donker en droog; optimale omstandigheden voor het textiel. Vouw de kleding losjes op, zonder deze plat te drukken. Als bescherming tegen kledingmotten adviseren wij lavendel en cederhout. Antimotten-strips van de drogist zijn een uitkomst wanneer de ongewenste gasten zich al in uw kledingkast hebben genesteld. Buiten het seizoen, bijvoorbeeld in de zomermaanden, wilt u uw kasjmierwol misschien enige tijd verpakt opbergen. U zou de afzonderlijke kledingstukken dan in plastic zakken kunnen bewaren, voordat u deze in koffers of kratten verpakt. Vermijd daarbij al te sterke druk en voorkom proppen, omdat de vezels anders kunnen breken.
Voorkom pluisjes: onderhoud kasjmier zoals het hoort
Kenmerkend voor dit natuurlijke materiaal: de vorming van kleine pluisjes, zogenaamde pilling, is bij kasjmier helaas onvermijdelijk, maar toont wel de kwaliteit en zuiverheid van het weefsel aan. De pluisjes ontstaan door wrijving aan het oppervlak van de wol, omdat de fijne vezeluiteinden hierbij om elkaar heen draaien. De storende pluisjes dient u niet af te knippen of los te trekken, maar kunt u met een speciale kasjmierkam voorzichtig uitkammen. Dit is absoluut beter en veiliger voor uw kleding. En gebruik rustig wat lichte druk als u over lelijke plekken heen kamt. Na deze ’kappersbezoek’ is uw kasjmier-favoriet weer als nieuw.