Voer uw zoekbegrip in

Zo houdt u gekleurde kleding lang mooi: onze onderhoudstips

Pflegetipps für bunte / farbige Kleidung

©Tatomm/iStock/GettyImages Plus

Fel oranje, vuurrood, stralend geel, fris groen en koningsblauw: dit wordt een zomer vol kleur. De grote zomertrend heet ‘Bright Colours’ en dit vuurwerk van bonte kleuren zorgt voor een stralend humeur. Om dat zo te houden en ervoor te zorgen dat uw gekleurde kleding ook volgende zomer nog prachtig stralen, hebben we een paar onderhoudstips voor u.

Het verbleken van opvallende kleuren kunt u met een paar eenvoudige, in het wasritueel op te nemen trucs voorkomen. Daarbij is het van belang te begrijpen waarom kleur op den duur vervaagt.

motieven combineeren
Trui van INKADORO, bestelnr. 88330977, Rok van UTA RAASCH, bestelnr. 98383677

Inhaltsverzeichnis:

 1. Waarom verbleekt gekleurde kleding zo snel?
 2. Waar moet ik bij de aanschaf op letten?
 3. Hoe was ik gekleurd wasgoed op de juiste manier?
 4. Hoe kan ik gekleurd wasgoed het beste drogen?
 5. Welk huismiddeltje biedt uitkomst bij verblekende kleding?

Waarom verbleekt gekleurde kleding zo snel?

Dat ligt aan de vezels. Natuurlijke vezels als katoen en zijde zijn met name erg kwetsbaar. Deze vezels zijn meestal korter, waardoor er meer vezeluiteinden zijn. Vezeluiteinden zijn zeer gevoelig en komen bij het wassen aan het oppervlak. Hierdoor wordt de stof ruwer. Ook breekt een ruw stofoppervlak het licht weer anders dan een glad oppervlak. Een ruw oppervlak verstrooit het licht meer, waardoor de kleuren fletser lijken.

Kunstvezels zoals polyester hebben hier minder last van. Bovendien worden synthetische materialen geverfd met stoffen die niet in water oplosbaar zijn. Zo blijft de kleur na het wassen behouden. Uiteindelijk zegt ook de prijs iets over hoe lang gekleurde kleding mooi blijft. Kwalitatief hoogstaande kleding wordt met dure verfstoffen behandeld en doorloopt bij de vervaardiging bepaalde processen. Dat maakt de productie weliswaar kostbaarder, maar daardoor heeft u ook langer plezier van uw kledingstuk.

Kort samengevat:

 • De vezels zijn de reden voor het sneller verbleken
 • Vooral natuurlijke vezels worden getroffen door hun korte uiteinden
 • Door gebruik wordt de vezel ruwer
 • Het licht breekt anders op het oppervlak
 • Hierdoor wordt een vervagende kleur waargenomen
 • Synthetisch materiaal is minder gevoelig voor kleurverlies
 • Prijs en kwaliteit spelen eveneens een belangrijke rol

Waar moet ik bij de aanschaf op letten?

Let op een goede kwaliteit en kijk altijd op het wasetiket. Bij goedkope kleding loopt u het risico dat deze snel verbleekt en er lelijk uit gaat zien. Het wasetiket waarschuwt in sommige gevallen voor mogelijk afgeven. Dit is meestal een indicatie voor het gebruik van inferieure verfstoffen. Hier is het risico groot dat de kleding niet alleen afgeeft, maar ook snel verbleekt. Als u het zekere voor het onzekere wilt nemen, zijn kledingstukken van synthetisch materiaal het overwegen waard. Wie echter de voorkeur geeft aan natuurlijke stoffen, dient op de kwaliteit te letten.

©izusek/iStock/GettyImages Plus

Kort samengevat:

 • Let op het onderhoudsadvies
 • Het wasetiket geeft informatie over de gebruikte verfstoffen
 • Kies als het om kleur gaat voor kleding met een aandeel polyester
 • Let bij natuurlijke stoffen op de kwaliteit

Hoe was ik gekleurd wasgoed op de juiste manier?

De juiste behandeling van gekleurd wasgoed begint al voor het wassen. Alles valt of staat met het sorteren van het wasgoed in zwart, wit, bont en pastelkleurig. Zo voorkomt u dat het wasgoed verkleurt. Bovendien dient u:

 • Gekleurde kledingstukken altijd binnenstebuiten te keren
 • Knopen en ritsen te sluiten

Met deze voorzorgsmaatregelen vermindert u de wrijving op het oppervlak van de kleding en houdt u de vezels glad en de kleuren helder.

Als het wasgoed op deze manier gesorteerd en voorbereid is, kan het in de wasmachine. Maar pas op. Tijdens het wassen wordt gekleurd wasgoed sterk op de proef gesteld. Dit kan de kleuren sneller doen verbleken. Was daarom altijd met een mild wasmiddel of een speciaal kleurenwasmiddel. Er mag geen bleekmiddel in het wasmiddel zitten. Het is ook belangrijk niet te veel wasmiddel te gebruiken. Een grotere hoeveelheid heeft een nadelig effect. Een te geconcentreerde zeepoplossing verbleekt de kleuren. Hetzelfde geldt voor waszetmeel. Dit leent zich niet voor gekleurd wasgoed.

©belchonok/iStock/GettyImages Plus

Kleuren beschermt u het beste wanneer u uw wasgoed met een fijnwasprogramma op 30 graden wast. Dit belast de vezels het minste en is ook nog eens energiezuinig. Want bij moderne wasmachines krijgt u op 30 °C al een stralend schone was.

Kort samengevat:

 • Gebruik een mild wasmiddel of kleurenwasmiddel
 • Reduceer de hoeveelheid wasmiddel
 • Vermijd een geconcentreerde zeepoplossing en waszetmeel
 • Was gekleurd wasgoed op een fijnwasprogramma
 • Hanteer de aanbevolen wastemperatuur: niet boven de 30 graden

Hoe kan ik gekleurd wasgoed het beste drogen?

Aan de lucht. De hitte en de wrijving van een wasdroger zijn niet bevorderlijk voor kleuren. Of stel wanneer het niet anders kan de kortste tijdsinterval in. Vooral nu in de zomer kunt u wasgoed gemakkelijk en snel buiten drogen. Maar pas op: gekleurd wasgoed dient niet in de volle zon opgehangen te worden. De zon kan kleuren laten verbleken, vooral bij natuurlijke stoffen als zijde. Hang gekleurde was daarom liever op een warme, maar schaduwrijke plek op, bij voorkeur binnenstebuiten.

©miflippo/iStock/GettyImages Plus

Kort samengevat:

 • Aan de lucht drogen verdient de voorkeur boven gebruik van de wasdroger
 • Is gebruik van de wasdroger onvermijdelijk, stel dan de kortste tijdsinterval in
 • Kies bij het buiten drogen voor een schaduwrijke plek
 • Direct zonlicht vergroot de kans op verbleken
 • Keer wasgoed binnenstebuiten

Wat kan ik nog meer doen?

Er zijn heel wat huismiddeltjes waarmee u de kleurintensiteit van uw wasgoed kunt behouden. Zout en azijn bijvoorbeeld. Zout komt ook in de meeste kleurwasmiddelen voor, omdat het de kleuren in de vezels versterkt en afgeven voorkomt.

©DmitriyKazitsyn/iStock/GettyImages Plus
©Savany/iStock/GettyImages Plus

Azijn mag natuurlijk ook niet ontbreken. Het is niet alleen een natuurlijke wasverzachter, azijn kan kleuren ook nieuw leven inblazen. Dit wondermiddel zorgt ervoor dat kleurpigmenten zich blijven hechten aan uw kleding. 100-150 ml helder azijn volstaat om kleuren op te frissen, het wasgoed zacht aan te laten voelen en onaangename geurtjes te verwijderen. Wat wilt u nog meer?

Kort samengevat:

 • Zout fixeert de kleuren en beschermt
 • 150 g zout in de wastrommel volstaat
 • Azijn zorgt ervoor dat kleurpigmenten zich blijven hechten aan uw kleding
 • Voeg 100-250 ml helder azijn toe aan de bonte was

De zomer bruist van de kleuren. Om uw kleurrijke jurken, blouses, rokken en broeken langer mooi te houden is het bijzonder belangrijk om te letten op het onderhoudsadvies. Zo kunt u uw favoriete gekleurde kleding ook volgend jaar zomer weer onbezorgd dragen.

Ontdek mode in stralend mooie kleuren en dessins. Onze ‘Bright Colours‘ vindt u in de onlineshop. Veel plezier met het shoppen.