Voer uw zoekbegrip in

Leer op de juiste manier reinigen en verzorgen

Leer reinigen

(Foto: amberto4ka / iStock / Getty Images Plus)

Leer bepaalt als fascinerend natuurlijk materiaal de nieuwe voorjaar/zomercollectie en niet alleen als het gaat om accessoires, zoals leren schoenen, tassen of riemen. Dit seizoen ontkomt u niet aan leren rokken, leren broeken en zelfs leren blouses. Om ervoor te zorgen dat u zo lang mogelijk plezier heeft van uw favoriete leren kledingstukken, hebben wij een paar onderhoudstips voor u.

Soorten leer

Goed leeronderhoud verschilt per soort. Er zijn drie soorten leer: gladleer, ruwleer en wildleer.

Gladleer

Gladleer is overwegend afkomstig van kalf, rund of varken en wordt opgedeeld in poreus leer en gedekt leer. Bij poreus leer gaat het meestal om zogenaamd anilineleer. Dit onderscheidt zich door de open poriën, waardoor het zeer natuurlijk oogt. Overigens is bij deze leersoort elk foutje in het leer zichtbaar, wat uiteraard ook een zekere charme heeft.

Gedekt leer ondergaat tijdens de verwerking een pigmentbehandeling, waardoor het robuust en waterafstotend wordt. Wanneer u niet zeker weet of het gladleer poreus of gedekt is, kan een kleine test uitkomst bieden: breng op een onopvallende plek een druppel water aan op het leer. Trekt het water direct in het leer, dan is het poreus.

Ruwleer

Bij ruwleer is er een onderscheid tussen nubuck- en suèdeleer. Bij suèdeleer is de binnenkant (de zogenaamde vleeskant) en bij nubuckleer is de buitenkant gepolijst. Dit leer heeft een ruw, fluwelig oppervlak en ziet er daardoor zeer chic uit. Desondanks is het oppervlak ook kwetsbaar. Ruwleer is nauwelijks waterbestendig en regen kan snel binnendringen. Daarom kunt u schoenen van ruwleer het beste alleen bij droog weer dragen.

Wildleer

Belangrijk: ruwleer en wildleer zijn niet hetzelfde, hoewel beide termen vaak door elkaar gebruikt worden. Wildleer is een ondercategorie van ruwleer. Zoals de naam al doet vermoeden is wildleer afkomstig van wilde dieren, zoals het edelhert of het wilde zwijn. Tegenwoordig wordt dit leer nauwelijks nog gebruikt.

Leer reinigen

Hoe u leer veilig kunt reinigen, hangt vooral af van het soort leer. Wees voorzichtig met adviezen afkomstig van internetforums, die nogal eens huismiddeltjes zoals melk opperen. Alsof leer daarmee te behandelen zou zijn… Test uw reinigings- of onderhoudsmiddel altijd op een onopvallende plek op uw leren kledingstuk. Zo neemt u het zekere voor het onzekere.

©Manuel-F-O/iStock/Getty Images Plus

Gladleer reinigen

Gladleer kunt u in de regel met een vochtige doek afnemen. Ook kunt u een speciaal leerreinigingsmiddel gebruiken, waarbij u dient te letten op het onderhoudsadvies van de fabrikant. Bij anilineleer is extra zorgvuldigheid geboden, voor het geval het leer niet geïmpregneerd of van een beschermlaag voorzien is. Vermijd stevig boenen, vooral bij leer in een mix van materialen.

Ruwleer reinigen

Ruwleer mag u niet met water reinigen. Mocht het toch niet anders kunnen, gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel voor nubuck- en suèdeleer. Het is echter het beste om stof en viezigheid er met een speciale borstel voor leer voorzichtig af te borstelen.

Onderhoudstip van onze leerexpert Thomas Kiesel:

“Ruwleer kunt u prima met stoom opfrissen. Eerst dient u het leren artikel grondig schoon te borstelen, waarna u het voorzichtig boven de hete stoom houdt. Maar let op: dit mag u nooit doen met gladleer!“

Thomas Kiesel

Vlekken verwijderen

Vlekken zijn van gladleer het gemakkelijkst te verwijderen. Meestal is even een nat doekje eroverheen halen al voldoende. Bij ruwleer kan het verwijderen van vlekken meer problemen opleveren. Is het ongelukje net gebeurd en de vlek nog nat, dan kunt u proberen hem met een vochtig keukendoekje of een zakdoek weg te deppen.

Leeronderhoud

Leer dat u schoongemaakt heeft, dient u daarna te behandelen zodat het soepel en slijtvast blijft. Anders kan het snel hard en broos worden. Gebruik hiervoor schoencrème, wax of een verzorgingsspray. Deze leeronderhoudsmiddelen moet u eigenlijk altijd in huis hebben:

Leer impregneren

Naast goed leeronderhoud kunt u ook door te impregneren veel doen om een langere levensduur en het behoud van de typische leereigenschappen van uw favoriete item te waarborgen. Leer wordt geïmpregneerd om het materiaal beter bestand te maken tegen weersinvloeden. Dit is vooral belangrijk bij ruwleer. Impregneren is heel eenvoudig met een speciale spray. Doe dit bij voorkeur in de buitenlucht. Na de eerste keer dient u deze procedure direct nogmaals te herhalen. Tussendoor goed laten drogen.

Leer is elegant, luxueus en altijd een garantie voor een goede indruk. Het hoogwaardige materiaal is dé trend voor dit seizoen en met onze onderhoudstips beleeft u jarenlang plezier van uw favoriete leren items.