Voer uw zoekbegrip in

Leren jassen onderhouden, zo doet u dat

Leren jassen onderhouden_het-juiste-manier-vanaf het allereerste begin

Heeft u ook zo’n juweeltje in uw kast hangen? Een leren jas is een musthave voor iedere stijl, van elegant tot sportief. En wie er één heeft weet hoe veelzijdig, onderhoudsvriendelijk en onverwoestbaar zo’n eersteklas jack is. Een leren jas is een aanschaf voor het leven. Wij laten u zien hoe u een leren jas mooi houdt, zodat u zo lang mogelijk plezier heeft van uw lievelingsjas.

Of u nu een oude leren jas nieuw leven in wilt blazen of uw nieuwe aanwinst goed wilt onderhouden, één ding is duidelijk: een leren jas mag nooit in de wasmachine. Juist dat maakt ze zo gemakkelijk in onderhoud. Leer leeft en leren jassen krijgen met de tijd steeds meer karakter. Daarom moet u een leren jas goed onderhouden, maar niet te vaak reinigen. Anders verwijdert u het stijlvolle patina, dat alleen oud leer heeft.

Inhaltsverzeichnis

Leren jassen onderhouden – Het juiste manier vanaf het allereerste begin

Het belangrijkste voor een lange levensduur van uw leren jas is een goede impregnatie. Daar mag u nooit op te bezuinigen. U kunt het beste een transparante leerspray gebruiken. Impregneer hiermee uw leren jas zo snel mogelijk na aanschaf, want zo:

  • voorkomt u dat het vuil zich kan hechten,
  • vergemakkelijkt u het verwijderen van hardnekkige vlekken en
  • beschermt u uw jas tegen vocht. Lelijke watervlekken worden voorkomen.

Tip: maak uitsluitend gebruik van onderhoudsproducten die geschikt zijn voor een specifiek leertype. Gladleer, nubuckleer of suèdeleer kunnen niet tegen dezelfde bestanddelen.

Leren jassen onderhouden_het-juiste-manier-vanaf het allereerste begin Look 1
Leren jas van LAURA BIAGIOTTI ROMA, bestelnr. 109234.

Mag mijn leren jas in de wasmachine?

Was uw leren jas liever niet in de wasmachine. Dit geldt vooral voor zeer dure exemplaren. Telkens weer wordt gezegd dat leren jassen goed bestand zijn tegen het wassen in de machine. Wij raden dit echter af. Probeer kleinere vlekken of kreukels zelf te behandelen. Grotere knikken of vouwen kunnen door een professionele leerreinigingsdienst worden behandeld…

Leren jassen zijn meestal zeer exclusieve kledingstukken. Als u het zekere voor het onzekere wilt nemen, dan brengt u uw lievelingsjas naar een bedrijf dat gespecialiseerd is in het reinigen van leer. Vraag altijd na of het bedrijf ervaring heeft met dit soort leer en met het soort vlek, voordat u uw jas aan hen toevertrouwt.

Leren jas zelf reinigen

Leren jassen onderhouden_het-juiste-manier-vanaf het allereerste begin Look 2
Leren jas van FADENMEISTER BERLIN, bestelnr. 121304.

Voordat met de reiniging en het onderhoud kan worden begonnen, moet u eerst uitvinden om welk soort leer het gaat. Dit bepaalt de reinigingsmethode. Er zijn verschillende soorten met verschillende eigenschappen, die ook elk op een andere manier gereinigd dienen te worden. Meer hierover leest u in onze onderhoudstips voor leer. Bekijk het waslabel. Veel leren jassen hebben ingenaaide reinigingsinstructies. Meer over de betekenis van de symbolen vindt u hier.

Vereist mijn leren jas onderhoud?

Jazeker. Met de tijd verliest leer aan vet en vocht en wordt het droog. Voor gladde leren jassen adviseren wij regelmatig wat leervet aan te brengen. Dit beschermt uw jas ook tegen vocht. Ruw leer daarentegen dient geïmpregneerd te worden, liefst direct na aanschaf. Maar let op: zelfs na impregnatie kunt u uw leren jas beter niet dragen bij regenachtig weer. Helemaal waterdicht wordt hij namelijk ook van het impregneren niet.

Leren jas opbergen

Bij het juiste onderhoud hoort ook een juiste manier van opbergen. Hang uw jassen altijd losjes op aan een passende, gestoffeerde kleerhanger. Zo voorkomt u kreukels en blijft het leer mooi in model. Een jas heeft lucht nodig om te kunnen ademen. Daarom is het zaak uw kledingkast niet te vol te proppen en de jas niet te pletten. Geoliede jassen kunnen afgeven. Daarom dient u ze uit de buurt van lichte kleding te houden.

Wat te doen als uw leren jas nat is geworden?

Geen paniek bij nattigheid. Droog uw leren jas voorzichtig aan de lucht. Buiten alleen in de schaduw, direct zonlicht dient u te vermijden. Nog veiliger is het om de jas binnen te drogen: gewoon recht uithangen op een kleerhanger, op veilige afstand van radiatoren en geduldig wachten. Zodra het leer niet meer vochtig is, voelt het meestal stug aan. Dit verhelpt u door uw favoriete kledingstuk voorzichtig te kneden en in model te trekken. Zo wordt het materiaal weer zacht. Leg een leren jas nooit over de verwarming.

PETER HAHN: leren jassen met stijl

Leren jassen onderhouden_het-juiste-manier-vanaf het allereerste begin Look 3
Leren jas van MYBC, bestelnr. 127720.

In een stijlvolle leren jas gaat u altijd goed gekleed. Of het nu een jas in bikerstijl is of een stijlvol en klassiek exemplaar. Modieus zijn deze jassen altijd, vooral de designs met retro-charme. Iets subtieler zijn de jassen van wildleer, die vaak uitgevoerd zijn in flatteuze, natuurlijke bruintinten.

Leren jassen zijn uitstekend te combineren:

  • Bij een maxi-jurk in zomerse stijl past bijvoorbeeld een leren jasje met rafels,
  • bij een casual jeans kan heel goed een authentieke biker-jas in glanzend zwart gedragen worden.
  • Ook een leren blouson is een geschikte aanvulling op de jeans of op een minirok.
  • Een blazerjasje van leer leent zich voor bijzondere gelegenheden en past mooi bij een stijlvolle kokerrok of kokerjurk. Dit maakt de leren blazer tot een interessant alternatief voor het zakelijke jasje.

Zoals u ziet, is een leren jas van hoge kwaliteit een duurzaam en veelzijdig te combineren metgezel.

Neem eens een kijkje in onze onlineshop. Daar vindt u heel veel leren jassen in modieuze designs en schitterende kleuren. Veel plezier met shoppen!

Auch interessant: Nicht nur Lederjacken, auch Schuhe, Handschuhe, Taschen und sogar Polstermöbel können aus Leder gefertigt sein. Allgemeines zur Pflege dieser Gegenstände und zur Reinigung von Leder erfahren Sie in unserem Beitrag “Leder richtig reinigen und pflegen”.

ZUM BEITRAG “Leder richtig reinigen und pflegen”

ZUM BEITRAG “Leder richtig reinigen und pflegen”