Voer uw zoekbegrip in

Waar komt ons kasjmier eigenlijk vandaan…

Waar komt ons kasjmier eigenlijk vandaan...

Kasjmier: voor iemand als ik, die al jarenlang werkzaam is bij PETER HAHN als inkoper, zit er veel meer achter dit woord dan alleen maar een natuurlijk materiaal. Ik voel me verbonden met kasjmier, omdat ik me al vele jaren intensief bezighoud met de selectie van het fijne materiaal en de productie van prachtige kasjmierkleding. Kasjmier staat voor mij voor comfort en luxe, voor zachtheid en oneindig genieten.

Ik wil er zeker van zijn dat het eindproduct voldoet aan uw verwachtingen en aan de kwaliteitsnormen van ons bedrijf. Daarom begeleid en controleer ik regelmatig het gehele productieproces, van de winning van het materiaal tot de verwerking.

Met het oog hierop zijn een consciëntieuze en duurzame werkwijze voor mij van groot belang. Ik reis een aantal keer per jaar naar China, voornamelijk om onze productiefaciliteiten te bezoeken en om samen met de mensen daar aan onze designs te werken. Deze bezoeken dragen ook bij aan een duurzame productie, bijvoorbeeld als het gaat om de naleving van de sociale normen; een absolute prioriteit voor ons bedrijf. Dit is geen vanzelfsprekendheid, het vraagt van ons om scherp te blijven.

Kasjmierreize Reisverslag deel 1: Waar komt ons kasjmier eigenlijk vandaan?

Door de vele bezoeken zijn er echte vertrouwensrelaties ontstaan en hebben we samen veel kunnen bereiken. Deze week wil ik u graag mee op reis nemen naar China – zij het slechts virtueel – en u laten zien hoe het materiaal voor onze collecties wordt verkregen en verwerkt.

In mei 2018 reis ik van Stuttgart via Istanbul naar China, naar Peking om precies te zijn. Dit is slechts een tussenstation voor mij en zo gaat het na een behoorlijk korte nacht vroeg in de ochtend weer richting de luchthaven.

Kasjmierreize Reisverslag deel 1: Waar komt ons kasjmier eigenlijk vandaan?

Ik word begeleid door Pu Yang Li, hij vertegenwoordigt een gerenommeerde kasjmierproducent in China en is al bijna twintig jaar één van onze belangrijkste partners. Bij de luchthaven ontmoeten wij Tina Zhou, zij werkt samen met Pu Yang en Wang Wei, de fotograaf, die onze reis op de gevoelige plaat vast gaat leggen. Wang Wei, die nog niet zo lang geleden zijn master heeft behaald, fotografeert normaal gesproken militaire parades. Beweeglijke geiten hebben niet de discipline van soldaten om urenlang stil te staan, maar we hebben er zin in en kijken uit naar de komende dagen.

Kasjmierreize Reisverslag deel 1: Waar komt ons kasjmier eigenlijk vandaan?

Na een drie uur durende vlucht landen we in Yinchuan in het noordwesten van China. Als u denkt dat wij nu zijn aangekomen op onze eindbestemming, dan vergist u zich. We hebben nog een autorit van ongeveer twee en een half uur voor de boeg. Het landschap verandert steeds meer en de groene vegetatie maakt plaats voor de aardekleurige Alashan-steppe. De Alashan maakt deel uit van de Gobiwoestijn en ligt in westelijk Binnen-Mongolië. De Mongoolse naam betekent zoiets als ’rijkdom’ en ’schoonheid’ en inderdaad heeft deze, weliswaar onvruchtbare regio, iets moois en vooral verrassends.

Kasjmierreize Reisverslag deel 1: Waar komt ons kasjmier eigenlijk vandaan?

Zo zijn we onderweg Moon Lake gepasseerd, één van de bijna 100 meren in de Alashan-woestijn. Het meer heeft ons laten zien hoe ongelooflijk gevarieerd een woestijn kan zijn. Ook de temperatuurschommelingen die zich voordoen in de Alashan zijn haast onvoorstelbaar… in de zomer wordt met gemak de 50 °C bereikt, terwijl in de winter de temperatuur kan dalen tot -50 °C. U kunt zich vast voorstellen dat zulke temperaturen weinig uitnodigend zijn en daarom wonen in de Alashan ook maar weinig mensen.

Kasjmiergeiten hebben geen bezwaar tegen deze extreme omstandigheden. Integendeel: de klimatologische omstandigheden helpen de wol zelfs om het hoogste kwaliteitsniveau te bereiken. Ongeveer 70% van de naar schatting 80 miljoen kasjmiergeiten die er wereldwijd zijn leeft in Binnen-Mongolië en zijn dus leverancier van de waardevolle ruwe vezel.

Door de sterke temperatuurschommelingen is het onderhaar van de geiten, het zogenaamde donshaar, bijzonder fijn en zacht. De diameter van de vezels wordt gemeten in micron en is hét grootste kwaliteitskenmerk. Fijnheden tot 16 of 17 micron worden als normaal beschouwd en zijn op grote schaal beschikbaar op de markt. Bij PETER HAHN maken we voor onze exclusieve mode alleen gebruik van zeer fijne vezels met een diameter van 14,5 tot 15,4 micron. Dit is een eersteklas kwaliteit die we ‘A-grade cashmere’ noemen.

Kasjmierreize Reisverslag deel 1: Waar komt ons kasjmier eigenlijk vandaan?

Maar terug naar onze reis: we bevinden ons in de Alashan, het is mei 2018 en een lichte bries maakt de 22 °C zeer aangenaam. Uiteindelijk komen we aan in Bayan Hot, een kleine stad ten noordwesten van het Helan-gebergte dat men ook wel Alashan-gebergte noemt. Het beeld dat ons tijdens de reis gepresenteerd werd, van geen andere mensen behalve wij, is een beeld dat ook hier overheerst: wij zijn de enige gasten in het kleine hotel in de stad. We gebruiken de tijd nuttig en bezoeken ‘s avonds een indrukwekkend boeddhistisch tempelcomplex.

Omdat we onze reis de volgende dag vroeg in de ochtend willen voortzetten, is het vervolgens tijd om ons bed op te zoeken en te gaan slapen. Lees in onze volgende bijdrage hoe mijn geduld sterk op de proef wordt gesteld en ik eindelijk de kasjmiergeiten te zien krijg.