Voer uw zoekbegrip in

Top 10: de mooiste kerstmarkten van Nederland

Top 10 mooiste kerstmarkten van Nederland

(Foto: Julia700702 / iStock / GettyImagesPlus)

Voor veel mensen is kerst de mooiste tijd van het jaar. We kunnen even tot rust komen, terugkijken op de mooie momenten van het afgelopen jaar en tijd vrijmaken voor familie en vrienden. Een bezoek aan de kerstmarkt is net zo’n traditie als het bakken van kerstkoekjes en het zingen bij de kerstboom. Wij verklappen waar u de mooiste kerstmarkten van Nederland kunt vinden en vertellen u hier tijdens welke openingstijden u kunt genieten van glühwein, punch en zoete lekkernijen.

De mooiste kerstmarkten van Nederland

Wij hebben een lijst samengesteld van de mooiste kerstmarkten in Nederland, zodat u kunt nagenieten van eerdere bezoeken aan de kerstmarkt of alvast kunt uitkijken naar volgend jaar. Informatie over de openingstijden vindt u in de tabel onderaan de pagina.

Tussen haakjes: wist u dat de oorsprong van kerstmarkten teruggaat tot de laatmiddeleeuwse markten? Hier legde de bevolking aan het begin van de winter voorraden voedsel en winterartikelen aan. Pas in de 14e eeuw mochten ook banketbakkers, mandenvlechters en speelgoedmakers kraampjes openen. Kerstmarkten maken pas sinds het begin van de 20e eeuw deel uit van de gebruiken voor de periode voor Kerstmis.

Dickens Festijn in Deventer

Ter ere van Charles Dickens wordt Deventer elk jaar met Kerstmis omgetoverd tot zijn Victoriaanse geboortestad. Hiervoor komen elk jaar meer dan 950 personages uit de beroemde boeken van de Engelse schrijver tot leven in het historische Bergkwartier: van Scrooge tot Oliver Twist, van Mr. Pickwick tot Christmas Carol Singers. Het hoogtepunt van het festival is de Dickenswandeling door het Bergkwartier, waar een theatraal hoorspel de boeken van Charles Dickens tot leven brengt en de bezoekers volledig onderdompelt in de verhalen van de beroemde schrijver. De jaarlijkse kerstconcerten van ‘Deventer Kerststad’ in de Lebuinuskerk en de Broederenkerk dragen bij aan de kerstsfeer.
Naar de openingstijden

WinterWelVaart in Groningen

De WinterWelVaart in Groningen is een heel bijzondere kerstmarkt. Er vinden diverse optredens plaats op prachtige historische schepen in de A. U kunt genieten van de populaire WinterWelVaart-markt op de kades en het hele weekend zonder kaartje het Noordelijk Scheepvaartmuseum bezoeken. Daarnaast is de Kunstroute, die zich uitstrekt van de Pottebakkersrijge en de Reitdiepskade naar de Noorderhaven en natuurlijk het Hoge en Lage der A, al jaren een vast en populair onderdeel van de Groninger Winterfeesten. Beeldende kunstenaars die in het A-district wonen en werken, tonen hun werk in ateliers, galeries en op de prachtig verlichte boten. Elk jaar doen er ook gastexposanten mee.
Naar de openingstijden

Top 10 mooiste kerstmarkten: WinterWelVaart in Grooningen
De mooiste kerstmarkten van Nederland: WinterWelVaart in Groningen.
(Foto: CreativeNature_nl / iStock / GettyImagesPlus)

Winterfair in Orvelte

Knapperend haardvuur, sfeervol museumdorp, unieke locatie en een sprookjesachtige sfeer… dat zijn de sleutelwoorden voor het warme winterfeest in Orvelte. Tijdens twee weekenden in de winter wordt het monumentale boerendorp het decor voor een unieke kerstmarkt. Bij smaakvol ingerichte kraampjes vindt u van alles, van nostalgische decoraties tot smaakvol antiek en vintage kleding. Naast uniek vakmanschap biedt Orvelte ook een scala aan culinaire hoogstandjes: vers gerookte zalm, geroosterde noten, kaas, worst en natuurlijk warme chocolademelk, sterke koffie en heerlijke glühwein zijn verplichte kost tijdens een kerstmarktbezoek in Orvelte. Uw warme drankje smaakt het best naast de kribbe op de Brink, waar u kunt kijken naar Maria en Jozef, omringd door de dieren van de stal.
Naar de openingstijden

Amsterdam Light Festival

Sinds 2012 vrolijkt het Amsterdam Light Festival de donkere dagen op. De beste lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland verlichten de grachten van Amsterdam met tientallen innovatieve en hoogwaardige lichtkunstwerken. Elke dag ziet u de mooiste projecties in het centrum van Amsterdam. Beleef het festival per boot of te voet, inclusief een (audio)gids om alles te weten te komen over de kunstwerken en kunstenaars. Sinds 2012 zijn er meer dan 270 kunstwerken gemaakt in het kader van het Amsterdam Light Festival, waarmee het één van de grootste lichtkunstfestivals in heel Europa is. Na het festival zullen sommige van de speciaal voor Amsterdam gemaakte kunstwerken deel gaan uitmaken van een permanente collectie die de wereld rondreist.
Naar de openingstijden

Top 10 mooiste kerstmarkten: Amsterdam Light Festival
De mooiste kerstmarkten van Nederland: Amsterdam Light Festival.
(Foto: Julia700702 / iStock / GettyImagesPlus)

Winter-Wonderland in Enschede

Elk jaar met Kerstmis wordt Enschede omgetoverd tot een winterwonderland. Het centrum bij de Oude Markt is prachtig versierd en overal in de binnenstad wachten kleine verrassingen. Met lichtjes versierde winkelstraten, kerstliederen op de achtergrond en versierde etalages nodigen uit tot een bijzondere kerstbelevenis in de grensstad. Wandel door de romantische ‘Long Lane of Love’ en vind unieke kerstcadeaus.
Naar de openingstijden

Royal Christmas Fair in Den Haag

De Royal Christmas Fair op het romantische Lange Voorhout in het historische centrum van Den Haag wordt beschouwd als de mooiste kerstmarkt van Nederland. Met 110 marktkramen, een heuse kinderkerstmarkt, duizenden lichtjes, glühwein in statiegeldbekers, een gevarieerd cultureel programma en de enige echte Kerstman, spreekt deze 14-daagse kerstmarkt tot de verbeelding van jong en oud.
Naar de openingstijden

Top 10 mooiste kerstmarkten: Royal Christmas Fair in Den Haad
De mooiste kerstmarkten van Nederland: Royal Christmas Fair in Den Haag.
(Foto: Onnes / iStock / GettyImagesPlus)

Country & Christmas Fair in Utrecht

Ook dit jaar zal de grootste kerstmarkt van de Benelux haar intrek nemen in Kasteel de Haar. Zodra u door de toegangspoort loopt, bevindt u zich in een sprookjesachtige omgeving vol lichtjes, kerstbomen en prachtige versieringen. Met een glas glühwein in de hand kunt u genieten van zang, muziek en entertainment terwijl u langs de stands wandelt. De vele bijzondere kraampjes hebben ieder een eigen en uniek aanbod: kerstsnuisterijen, delicatessen, prachtige woonaccessoires, antiek en kunst, mode- en cosmeticaproducten laten de ogen van kinderen en volwassenen stralen. Het wordt een kerst om nooit te vergeten.
Naar de openingstijden

Magical Maastricht

Maastricht is het hele jaar door een gezellige stad voor levensgenieters, maar met Kerstmis heeft Maastricht een bijzonder magische uitstraling. Onder de naam ‘Magisch Maastricht’ staat de stad in het teken van Kerstmis. Met kaarsjes op het Onze Lieve Vrouweplein, ontelbare lichtjes in de bomen en op gebouwen en prachtig verlichte boetiekjes, loopt u via de Magische Lichtroute naar het centrale Vrijthof, waar u de Kerstman kunt ontmoeten. Naast de vele kerstkraampjes vindt u er een reuzenrad van waaruit u de zee van lichtjes van bovenaf kunt bewonderen en een gezellige kunstijsbaan die uitnodigt tot een paar rondjes schaatsen. Daarna nodigen de sfeervolle straatjes in het Jeker-district uit om kerstinkopen te doen.
Naar de openingstijden

Top 10 mooiste kerstmarkten: Magical Maastricht
De mooiste kerstmarkten van Nederland: Magical Maastricht.
(Foto: U_t_a / iStock / GettyImagesPlus)

Ijs-Festival en Kerstmarkt in Eindhoven

Op de kerstmarkt in Eindhoven staat de hoogste kerstboom van Nederland. Hij torent feestelijk uit boven de kerstkraampjes van de stad, die worden verlicht door bijzondere lichtobjecten. Een sneeuwschans en ijsbaan bieden sportief plezier naast het winkelen. Afgezien van de kerstmarkt is het jaarlijkse ijsfestival een populaire attractie in Eindhoven. 50 Nederlandse en internationale kunstenaars exposeren in een tent sculpturen en kunstwerken van ijs en sneeuw. Honderdduizenden kilo’s ijs en sneeuw worden hier verwerkt. Dit bijzondere spektakel trekt jaarlijks talloze bezoekers uit binnen- en buitenland naar Eindhoven.
Naar de openingstijden

Kerststad Valkenburg

In Valkenburg duurt Kerstmis geen 2, maar 58 dagen! In de winter is de stad aan de Geul weer van boven tot onder in kerstsfeer gehuld. En van boven tot onder is hier letterlijk bedoeld, want de grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa bevindt zich in de sfeervol verlichte mergelgangen van de Gemeentegrot in Valkenburg. Het schijnbaar eindeloze labyrint wordt tijdens het kerstseizoen omgetoverd tot een uitgebreide kerstmarkt. De kerststad Valkenburg lokt bovendien met spectaculaire lichtshows, gevarieerde muziek, een razendsnelle rodelbaan en het dorp van de kerstman. Verschillende uitvoeringen van het kerstverhaal ronden het bezoek af. Geniet gezellig en ontspannen van de vele lichtjes, de muziek en al het lekkers, boven en onder de grond!
Naar de openingstijden

Top 10 mooiste kerstmarkten: Kerststad Valkenburg
De mooiste kerstmarkten van Nederland: Kerststad Valkenburg.
(Foto: JohnnyWalker61 / iStock / GettyImagesPlus)

En net over de grens: kerstmarkten in Duitsland

Kerstmarkt Duisburg

Elk jaar in de aanloop naar Kerstmis wordt de binnenstad van Duisburg rond het City Palais omgetoverd tot een sfeervol kerstdorp. Te midden van een fonkelende zee van lichtjes in meer dan honderd liefdevol versierde houten hutjes, bieden handelaren een grote verscheidenheid aan goederen aan. Naast talrijke cadeau-ideeën zijn vooral de typische culinaire specialiteiten populair. Als u alle cadeautjes hebt, kunt u een ritje maken in het reuzenrad en de bedrijvigheid vanaf 38 meter hoogte gadeslaan. Geeft u de voorkeur aan iets actievers? Schaats dan een rondje op de ijsbaan van de Stadtwerke Duisburg.
Naar de openingstijden

Kerstmarkt Düsseldorf

Verschillende kerstmarkten, elk met een eigen thema, betoveren de Düsseldorfers en bezoekers tijdens de adventsperiode. Op de ambachtsmarkt bij het stadhuis bieden ambachtslieden, glasblazers en kaarsenmakers hun handgemaakte waren aan. De romantische Engelenmarkt in de oude stad zet de festiviteiten voort. De traditionele glühweinpiramide, een prominente en populaire ontmoetingsplaats, bevindt zich op de Bürgermarkt. En op de Sternchenmarkt bij het Stadtbrückchen toveren reusachtige kristallen en fonkelende sterren de hemelsblauw geschilderde kraampjes om in een indrukwekkend winterwonderland. Een draaimolen, een ijsbaan met uitzicht op de Hofgartenvijver en een poppentheater op de Schadowplatz brengen jong en oud in vervoering.
Naar de openingstijden

Top 10 mooiste kerstmarkten: kerstmarkt in Düsseldorf, Duitsland
De mooiste kerstmarkten in de buurt van Nederland: Kerstmarkt Düsseldorf in Duitsland.
Foto: Lux_D / iStock / GettyImagesPlus)

Internationale kerstmarkt in Essen

De internationale kerstmarkt van Essen is met zijn ongeveer 170 verlichte kraampjes één van de mooiste van Duitsland en heeft voor zijn veelzijdigheid al verschillende prijzen gewonnen. Geheel in de traditie van de ‘Europese Groene Hoofdstad 2017’ speelt ook duurzaamheid een belangrijke rol. Zo wordt bijvoorbeeld alleen groene stroom gebruikt, gebruiken de eetstandjes geen plastic wegwerpservies en is er een statiegeldsysteem voor bekers en glazen. De handelaren hechten belang aan regionale, fairtrade- en biologische producten. En er is een algeheel verbod op plastic tassen.
Naar de openingstijden

Data en openingstijden van de kerstmarkten

Als gevolg van diverse maatregelen om de verdere verspreiding van de Covid 19-pandemie te voorkomen, gelden er extra beveiligingsmaatregelen. Bovendien kunnen kerstmarkten last minute worden afgelast. Houd daarom de website van de desbetreffende kerstmarkt in de gaten voor u een bezoek plant. Klik hiervoor gewoon op de naam van de betreffende kerstmarkt in deze tabel:

Kerstmarkten van Nederland

Dickens Festijn in Deventer

10.12.2022 t/m 11.12.2022
11 – 17 uur
WinterWelVaart in Groningen

16.12.2022 t/m 18.12.2022
16.12.: 17 – 22 uur
17.12.: 12 – 22 uur
18.12.: 12 – 18 uur
Winterfair in Orvelte

26.11.2022 t/m 27.11.2022
10:00 – 17:00 uur
Amsterdam Light Festival

01.12.2022 t/m 22.01.2023
17:00 – 23 uur
Winter-Wonderland in Enschede

09.12.2022 t/m 08.01.2023
Ma 11 – 18 uur,
Di, Wo, Vr, Za 09:30 – 18 uur
Do 09:30 – 21 uur,
Zo 12 – 17 uur
Royal Christmas Fair in Den Haag

08.12.2022 t/m 23.12.2022
12 – 21 uur
Country & Christmas Fair in Utrecht

22.11.2022 t/m 27.11.2022
Ma – Za 10 – 22 uur
Zo 10 – 18 uur
Magical Maastricht

01.12.2022 t/m 30.12.2022
Ma – Do 10 – 0 uur
Vr – Zo 10 – 1 uur

24.12.: 10 – 18 uur
25.12.: 11 – 18 uur
26.12.: 11 – 0 uur
Ijs-Festival en Kerstmarkt in Eindhoven

nog niet bekend
Kerststad Valkenburg

18.11.2022 t/m 08.01.2023
10 – 18 uur
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de juistheid van de informatie. Wijzigingen voorbehouden.

Kerstmarkten van Duitsland

Kerstmarkt Duisburg

10.11.2022 – 30.12.2022
Ma – Do 11 – 21 uur
Vr + Za 11 – 22 uur
Zo 13 – 21 uur

13.11.: 13 – 21 uur
20.11.: gesloten
24.12.: gesloten
25.12.: gesloten
26.12.: 13 – 21 uur
30.12.: 11 – 20 uur
Kerstmarkt Düsseldorf

17.11.2022 t/m 30.12.2022
Zo – Do 11 – 20 uur
Vr + Za 11 – 21 uur

20.11.: gesloten
24.12.: 11 – 15 uur
25.12.: gesloten
26.12.: 14 – 20 uur
Internationale kerstmarkt in Essen

12.11.2022 t/m 23.12.2022
Zo – Do: 11 – 21 uur
Vr + Za: 11 – 22 uur

13.11.: 14 – 21 uur
20.11.: gesloten
Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor de juistheid van de informatie. Wijzigingen voorbehouden.

aanbevolen voor jou