Voer uw zoekbegrip in

Op naar duurzame viscose

Op naar duurzame viscose

©Björn Forenius/iStock/Getty Images Plus

Bij duurzame en ecologische mode denken wij vaak aan materialen als linnen of bio-katoen. Viscose wordt daarbij meestal vergeten, terwijl het ook een natuurlijke oorsprong heeft en zich wat betreft duurzaamheid zeker kan meten met dit soort materialen.

Net als katoen of linnen vindt viscose zijn oorsprong in de plantenwereld, om precies te zijn in het hout van bomen. De in het hout aanwezige cellulose-vezel wordt in een meervoudige chemische behandeling, gebruikmakend van zwavelverbindingen en natronloog, losgemaakt en verder verwerkt tot het uiteindelijke viscose.

Productie van viscose

Bij de productie komt het erop aan enkele criteria nauwgezet in de gaten te houden om de vezel als duurzaam te kunnen bestempelen.

Een cruciaal knelpunt is bijvoorbeeld de herkomst van het hout: soms worden beschermde regenwouden of andere bedreigde bossen illegaal gekapt. Om dit milieubeschadigende gedrag tegen te gaan verplichten wij de leveranciers van onze eigen merken voortaan uitsluitend nog viscose te gebruiken dat uit duurzame bosbouw gewonnen is. Erkende waarborgen als FSC (Forest Stewardship Council) of PEFC (Program for the Endorsement of Forest Certification Schemes) helpen ons daarbij de herkomst van de materialen te achterhalen.

Nog een belangrijk ecologisch criterium bij de vervaardiging van viscose is pas zichtbaar na de daadwerkelijke vezelproductie: vaak worden het milieuvervuilende rioolwater en de verbrandingsgassen vrijgegeven aan de omgeving. Dit leidt tot vervuild water, bergen productieafval en een onzuivere lucht.

Om dit risico bij de productie succesvol tegen te gaan, richten we ons specifiek op het gebruik van viscose van de firma Lenzing. Deze Oostenrijkse onderneming heeft jarenlange ervaring en houdt zich intensief bezig met de consequenties voor het milieu. Door de gesloten productiekringloop minimaliseert het bedrijf heel doeltreffend de hoeveelheid rioolwater en de uitstoot die het milieu kunnen belasten. Bovendien komen de bij de viscose-productie ontstane bijproducten niet terecht in het afval, maar worden deze teruggewonnen. Zo kan Lenzing bijvoorbeeld het bijproduct natriumsulfaat nog voor andere industriële doeleinden gebruiken (zoals voor de wasmiddelen- en levensmiddelenindustrie).

©Lenzing AG, Bavaria Luftbild Verlags GmbH

Wij gebruiken heel graag de speciale viscosevezel LENZING™ ECOVERO™ van Lenzing, die zelfs met het Europees Ecolabel is onderscheiden. Deze onderscheiding wordt uitsluitend toegekend aan producten met een significant lagere milieubelasting dan vergelijkbare producten op de markt (gewone viscosevezels). LENZING™ ECOVERO™ vezels veroorzaken tijdens de productie tot 50% minder emissie en waterverontreiniging en kunnen zelfs tot in het uiteindelijke kledingstuk herleid worden.

Lenzing heeft nog meer te bieden

Naast LENZING™ ECOVERO™ heeft Lenzing nog een andere cellulosevezel voor ons: TENCEL™. Onder deze merknaam vallen zowel producten van lyocell als van modal. Beide onderscheiden zich direct door hun zachtheid en hun perfecte ventilerende vermogen.

De duurzame lyocell-vezel TENCEL™ wordt in een speciaal procedé vervaardigd. Net als bij viscose wordt hierbij gebruik gemaakt van de grondstof hout. Het hierin voorkomende cellulose wordt losgemaakt en tot een vezel verwerkt. Dit gebeurt dankzij de gesloten productiekringloop op bijzonder milieuvriendelijke wijze.

Met een door Lenzing ontwikkelde behandeling wordt het gebruikte oplosmiddel in een gesloten kringloop voor meer dan 99 procent teruggewonnen en telkens weer teruggeleid in het productieproces. Hetzelfde geldt voor het in het productieproces gebruikte water, dat eveneens in een gesloten systeem telkens opnieuw gebruikt wordt.

TENCEL™ modal wordt op de gespecialiseerde locatie Lenzing in Oostenrijk in een uniek proces vervaardigd uit de natuurlijke grondstof beuken.

De vezel wordt in een symbiotisch productieproces vervaardigd, dit wil zeggen dat het ruwe materiaal (celstof) op dezelfde locatie wordt vervaardigd als de modalvezels zelf. Daardoor kan het energie- en hulpbronvriendelijk geproduceerd worden.

©Lenzing AG, Markus Renner / Electric Arts

Een onderneming met veel ervaring

Een groot aanbod aan artikelen van duurzame vezels vraagt natuurlijk om de nodige ervaring en knowhow. De firma Lenzing, met een rijke traditie, heeft het allemaal in huis: op de vestigingslocatie in het Oostenrijkse Lenzing hield men zich al voor de Tweede Wereldoorlog bezig met de verwerking van hout (toen nog tot papier). De productie van viscosevezels startte echter pas in het jaar 1938 met de oprichting van ’Zellwolle Lenzing AG’. Het thema milieustandaard werd vervolgens voor de eerste keer in 1975 opgepakt, toen een eigen afdeling milieubescherming in het leven werd geroepen om het toekomstige belang van duurzaamheid in het bedrijf verder uit te bouwen. Intussen heeft het internationaal actieve bedrijf talrijke vestigingen in Azië en Noord-Amerika en heeft het al verschillende onderscheidingen ontvangen voor de herkomst van de gebruikte grondstof hout: het bedrijf behaalde opnieuw de eerste plaats onder de 31 belangrijkste producenten van houtvezels wereldwijd. Dit was het oordeel van de Canadese NGO Canopy in hun ’Hot Button Report’ (meer informatie vindt u hier).

PETER HAHN en Lenzing slaan de handen ineen

Lenzing is voor ons meer dan een leverancier van vezels alleen: wij hebben al een hele geschiedenis met elkaar en blijven onze goede samenwerking verder uitbouwen. Bovendien werken wij ook samen aan de uitbreiding van de gebruiksmogelijkheden van Lenzing-vezels, bijvoorbeeld voor winkeltassen in onze filialen.

Het kost veel tijd en moeite om alle leveranciers te overtuigen van het belang van duurzame viscose en vaak moeten wij hogere materiaalprijzen accepteren. Toch is dit volgens ons de juiste weg en wij hebben het graag over voor het milieu.