Voer uw zoekbegrip in

Zijde wassen, zo doet u dat

Zijde wassen, zo doet u dat

(©ICHIRO KATAKAI/Getty Images)

Door goed onderhoud kan zijde jarenlang meegaan, zonder aan kwaliteit in te boeten. Wij laten u zien hoe u zijde op de juiste manier wast. Op de volgende punten dient u daarbij te letten.

Inhoudsopgave:

Voorzichtige reiniging van gevoelige stoffen

Men kan zijde ook gewoon chemisch laten reinigen, om niets verkeerd te doen. Maar wie de ’frisgewassen’ geur niet wil missen, kan ook voor handwas kiezen. Daarbij moet u er wel op letten dat er zijdekwaliteiten zijn, zoals Dupioni, die krimpen als ze in aanraking komen met water en daarom alleen chemisch gereinigd kunnen worden.

Het juiste wasmiddel

Zijde is een eiwitverbinding die door alkalische wasmiddelen oppervlakkig wordt aangetast en daardoor eerst ruw en mat en na vaak wassen zelfs broos wordt. Daarom kunt u voor zijdestoffen het beste een speciaal zijdewasmiddel gebruiken (bijvoorbeeld van PETER HAHN). Dat middel bevat milde, chemisch neutrale oppervlakte-actieve stoffen en geen bestanddelen die de zijdevezel aantasten.

Wolwasmiddelen zijn voor het wassen van zijde niet zo geschikt, omdat ze aanvettende substanties bevatten die de zijde er iets vettig en dof uit laten zien. Gebruik ook geen wasmiddel met toegevoegde bleek, omdat dit de kleuren sterk verbleekt. Wanneer er enzymen voor vlekverwijdering zijn toegevoegd is het belangrijk om te weten dat deze enzymen ook de eiwitstructuur van de zijde aantasten! Milde, pH-neutrale shampoos zijn bij het wassen van zijde alleen een geschikt alternatief voor een goed zijdewasmiddel als deze geen aanvettende substanties, kleurstoffen of parfum bevatten.

Speciaal wasmiddel voor zijde van PETER HAHN, Bestelnr. 236235

Belangrijk: het hier en daar geopperde gebruik van haarshampoo als wasmiddel voor zijde is niet aan te bevelen. De in haarshampoo aanwezige aanvettende substanties kunnen de zijde dof maken, waardoor het materiaal veel minder uitstraling heeft.

Handwas, zonder hard te boenen!

Voor de handwas van zijden stoffen kunt u het beste een kunststof teil of wasbak vol laten lopen met water dat maximaal 30 °C warm is en waaraan u een beetje zijdewasmiddel toevoegt, dat u met de hand goed verdeelt.

Leg het zijden wasgoed erin en laat dit er drie tot hoogstens vijf minuten in liggen. Tijdens het weken de stof licht heen en weer bewegen. Giet het water af. Doe er koud water bij en spoel de zijde daarin uit. Sommige zijde-fabrikanten zweren bij de toevoeging van een theelepeltje wijnazijn, om zeep- en kalkresten uit de zijde te verwijderen, de geruwde vezels glad te maken, de vezels te fixeren en het verbleken van de kleur tegen te gaan. Wasverzachter is uit den boze, omdat dit de zijde wat vlekkerig maakt.

Machinewas bij zijde

(© AndreyPopov / iStock / Getty Images Plus)

Er is zelfs zijde die in de machine gewassen mag worden. Of dit mag, staat op het wasetiket. Maar maximaal op 30 °C en in een waszak, die weliswaar water en wasmiddel laat binnendringen, maar die ook beschermt tegen contact met de trommel. Nieuwere wasmachines hebben overigens een speciaal zijde wassen-programma (bijv. van Miele).

Zijde drogen, zo doet u dat

Vervolgens drukt u de natte stof heel voorzichtig uit en rolt u deze op in een droge handdoek. Herhaal dit bij voorkeur met een tweede handdoek en hang het zijden kledingstuk vervolgens op een kledinghanger. Wring zijde nooit uit, aangezien het in natte toestand zeer kwetsbaar is en de vezels kunnen breken. Ook niet kletsnat ophangen, omdat natte, zware zijde dan gemakkelijk ‘uitlubbert’. Zijden shirts en gebreide truien alleen even in model brengen en liggend laten drogen.

Zijde kunt u beter niet in de zon laten drogen. Dit is niet aan te raden, omdat zijde door intensief uv-licht gemakkelijk aan glans verliest en breekbaar wordt. Frisse lucht daarentegen is wel goed. Daarom kunt u zijde buiten het beste bij bewolkt weer of in de schaduw laten drogen.

Goed glad: zijde strijken

(© gilaxia/ iStock / Getty Images Plus)

Altijd aan de achterzijde (binnenstebuiten) strijken. De stof dient nog iets vochtig te zijn, zodat kreukels gemakkelijker weg te strijken zijn. Nooit met water besprenkelen: dit geeft heel snel vlekken. Als de stof al te droog is, kunt u er het beste een vochtige doek overheen leggen bij het strijken. Waar zijde ook niet goed tegen kan: een te heet strijkijzer of een stoomstrijkijzer. De eiwitverbinding van zijde lijkt op die van ons haar en reageert ook op hitte door te splijten. Om kreukels te voorkomen, kunt u het kledingstuk ’s nachts in de vochtige buitenlucht hangen op een kledinghanger.

Alternatief: even de hete douche aanzetten en het kreukelige kledingstuk dat u gedragen heeft een nacht laten hangen. De luchtvochtigheid werkt als een strijkijzer.

Vlekken verwijderen van zijde

Spuit nooit parfum of deodorant op zijde. Dit geeft vlekken die nauwelijks te verwijderen zijn. Wat betreft vlekken: probeert u deze met water te verwijderen, dan zet de vezel direct op, waarna het vuil nog dieper binnendringt en er bij donkere stoffen waterkringen ontstaan. Wanneer u bovendien wrijft kan de gevoelige vezel ook nog splijten. Daarom kunt u de vlek het beste alleen droog deppen. Bij vetvlekken adviseren professionals wasbenzine. Even op de vlek spuiten en met een doekje voorzichtig deppen.

In dit geval kan ook zijdewasmiddel zich uitstekend lenen als vlekverwijderaar. Op reeds vaker gewassen zijden kledingstukken kunt u vóór het wassen zijdewasmiddel onverdund op de vlek aanbrengen. Na 15 minuten inwerktijd kan de zijde gewassen worden.