Voer uw zoekbegrip in

Brand story GRUND – geboren uit het verlangen naar vrijheid

Badmat van GRUND

Zoals bij veel familiebedrijven zit ook aan de oprichting van het bedrijf en het merk GRUND een eigen verhaal vast. In een kleine Tsjechische plaats (toentertijd Tsjecho-Slowakije) aan de voet van het Reuzengebergte maakten Jirí Grund en Grazyna Grundova de Fluwelen Revolutie mee. Het echtpaar besloot niet alleen in hun persoonlijke, maar ook in hun professionele leven gebruik te maken van de nieuw verworven vrijheid. Vrijheid, onafhankelijkheid en de droom van een betere toekomst waren hun grote drijfveren om iets totaal nieuws te beginnen.

Van visie tot realiteit

Toen Grazyna Grundova in een tijdschrift las over de grote binnenlandse vraag naar badkamersets, was het idee voor een eigen onderneming geboren. Jirí Grund, die textieltechniek studeerde, was enthousiast over het idee van zijn vrouw. Helemaal toen hij ontdekte, dat er in het hele land geen productiefaciliteit voor badmatten was. Helaas waren er ook geen goede machines voor de vervaardiging ervan, maar dit obstakel kon Jirí Grund niet afschrikken. Integendeel: zijn pioniersgeest werd geprikkeld toen hij de kans kreeg om een afgedankte machine voor het aan elkaar naaien van vloerkleden te lenen. Met veel handigheid en doorzettingsvermogen lukte het hem deze weer aan de praat te krijgen en zijn allereerste badmat te maken.

Sindsdien is het bedrijf jaar na jaar gegroeid. Ook over de landsgrenzen heen bereikte GRUND steeds meer klanten. Dit succes dankt de onderneming aan de drie pijlers

  • innovatie,
  • design
  • en kwaliteit

die ook vandaag nog altijd de hoogste prioriteit krijgen bij de ontwikkeling en productie. Tegenwoordig is het merk GRUND bijna wereldwijd bekend en biedt het zijn eindproducten aan bij vele gerenommeerde dealers.

GRUND en PETER HAHN: een bijzondere samenwerking

Ook voor PETER HAHN is de firma GRUND niet meer weg te denken uit de badkamercollecties. Daarbij is er sprake van een zeer bijzondere samenwerking, want bij ons zijn naast GRUND-collectieartikelen ook artikelen te vinden die exclusief voor PETER HAHN in opdracht zijn gemaakt. Bijvoorbeeld de bloemvormige mat of de mat in paisley-design.

Badmat van GRUND “Paisley”, bestelnr. 52935477
Badmat van GRUND “Bloem”, bestelnr. 51442277

Wij willen graag meer weten

Intussen wordt de firma geleid door de 2e generatie. Wij waarderen het dat Jirí Grund jr. ons een dieper kijkje in zijn familiebedrijf wil geven.

Meneer Grund, wat weet u nog van de oprichting van het bedrijf door uw ouders?

Alles was nieuw voor ons. De ’Fluwelen Revolutie’ in Tsjechië gaf mijn ouders tot dan onvermoede vrijheden en kansen. Zij wilden vrij en onafhankelijk zijn, hun eigen weg gaan. Voor mij, als 16-jarige tiener, was het natuurlijk één groot avontuur. Mijn broer Jan en ik stonden te popelen om nieuwe dingen te beleven en de wereld te ontdekken.

Is er een gegeven of een overtuiging die vandaag de dag nog zijn stempel drukt op het bedrijf?

Ja. Dat is aan de ene kant de waarde en de betekenis van het gezin. Zonder ons hechte gezin hadden wij dit niet kunnen doen. Aan de andere kant is het de vaste wil om iets voor jezelf op te zetten en daarmee ook een vorm van persoonlijke vrijheid te realiseren, ook als deze – zoals wij nu weten – met veel inzet en opofferingsbereidheid gepaard gaan.

Wat maakt het merk GRUND volgens u bijzonder?

GRUND is authentiek. GRUND-artikelen zijn het resultaat van een productieve samenwerking van onze teams, waarbij iedereen zijn bijdrage levert en veel waardering krijgt. Het gehele productieproces wordt door ons gecontroleerd. Waar GRUND op staat, gaat het ook echt om een GRUND-artikel.

Bij de rondleiding door uw bedrijf zijn wij veel vriendelijke, enthousiaste medewerkers tegengekomen. Wat is uw geheim voor zo’n aangename bedrijfscultuur?

Zoals al eerder gezegd: veel medewerkers zijn al sinds jaar en dag bij ons in dienst. Sommigen van hen al van het begin af aan. De lijnen zijn kort, wij overleggen veel met elkaar en kennen elkaar. Wij zijn één grote familie.

Wat hoopt u nog te realiseren met uw onderneming in de toekomst?

Wij hopen dat de ideeën waar onze ontwerpers dagelijks mee komen, nog enthousiaster zullen worden ontvangen. De badmat biedt als design-element zoveel mogelijkheden en daar willen wij creatief op inspelen. Wij hopen dat er handelspartners zijn, die deze weg met ons willen inslaan en consumenten die openstaan voor mooie nieuwe producten. Daar kijken wij naar uit.

Familie Grund (van links naar rechts: Jan, Juri, Juri jr. en Grazyna Grund)

Het aanbod van originele badmatten vindt u natuurlijk in onze onlineshop.