Voer uw zoekbegrip in

Ik pak mijn koffer en neem mee … tips voor minder bagage!

U kent het vast: u staat op het punt om te vertrekken voor een strandvakantie van twee weken en uw koffer staat op knappen (nog afgezien van de bagage van de rest van de familie). Door de opkomst van goedkope luchtvaartmaatschappijen en prijsstunters is het toegestane aantal kilo’s bagage danig ingeperkt. De hoge toeslagen die bij eventuele overschrijding van het bagagewicht gerekend worden, maken het noodzakelijk om in te grijpen: we moeten gewoon alleen meenemen wat we echt nodig hebben, maar tegelijkertijd maakt dat het er niet gemakkelijker op.

Of het nu om een tweeweekse strandvakantie gaat, een lang weekend weg, een citytrip of een zakenreis, op de een of andere manier pakken we altijd teveel in. Uiteindelijk moeten we dan de hele koffer weer op de kop gooien, omdat deze anders niet eens meer normaal dicht wil. Hoe u een koffer handig en zo efficiënt mogelijk inpakt, kan onze collega Nicole Metzger u vertellen. Zij is inkoopmanager bij ons en reist wekelijks het traject Berlijn-Stuttgart. Omdat zij elke zondag haar koffer in moet pakken voor een hele werkweek, en ook nog eens voor alle gelegenheden waar zij naartoe moet, weet zij als geen ander hoe u dat zo praktisch mogelijk doet.

Redactie: Nicole, je reist veel en pakt al jaren elk weekend je koffer in voor een nieuwe werkweek in Winterbach. Wat mag nooit ontbreken in je bagage?

Nicole Metzger: laat ik beginnen met de basis: ik neem in elk geval genoeg ondergoed en voldoende sokken en panty’s mee voor elke dag. Het is wel belangrijk dat ik dit afstem op de kleren die ik bij me heb en dan bedoel ik niet alleen dat het qua kleur allemaal bij elkaar past, maar ook bijvoorbeeld dat mijn kanten lingerie niet aftekent of zichtbaar is onder de kleding die ik draag. Heel belangrijk voor een verzorgde uitstraling. Zowel thuis als op vakantie en zeker tijdens het werk.

Redactie: wat kan best thuis blijven?

Nicole Metzger: eigenlijk alles wat ’voor de zekerheid’ is. Het is het beste om heel concreet voor elke gelegenheid in te pakken wat je nodig hebt. Afgelopen jaar heeft mijn broer mijn moeder getrakteerd op een week vakantie in Turkije. Zij vroeg mij of ik wilde helpen met inpakken. Ze was al begonnen. Het resultaat: een koffer die 25 kg woog en dan ook nog een extra reistas met leuke outfitjes, gewoon voor de zekerheid. Ik wist mijn moeders bagage te reduceren tot een koffer van 15 kg en ze heeft op vakantie niks gemist. Ook wist ze na het inpakken precies wat ze waarmee kon combineren en voor welke gelegenheid. Oké, het inpakken duurt op deze manier wat langer dan wanneer je gewoon maar inpakt wat je mooi vindt, maar die investering betaalt zich dubbel en dwars terug in vrije tijd tijdens de vakantie. Geloof me maar!

Redactie: wat is het maximale aantal dagen dat je hebt gereisd met alleen handbagage?

Nicole Metzger: twee weken was de langste periode voor mij. Al wil dat niet zeggen dat ik daar een gewoonte van maak. Twee weken met uitsluitend handbagage was een extreem geval. Door mijn vele reizen en mijn werk in de modebranche heb ik misschien een afwijkende maatstaf. Ik heb het geluk dat ik het hele jaar door met mooie kleren mag werken en datzelfde werk biedt mij ook de kans om me dagelijks te kleden zoals ik dat graag wil. Ik ben niet gebonden aan trendy of sportief of zelfs aan werkkleding. Ik kan de ene dag in een elegante jurk en op hoge hakken naar kantoor gaan en de volgende dag in een leren broek, met bikerlaarzen en een oversized trui. Zo kan ik ook op afspraken verschijnen. Haast alles is mogelijk. Voor veel mensen is dit anders, waardoor te sportieve of casual items alleen geschikt zijn om in de vrije tijd of op vakantie te dragen. Hierdoor is men vaak geneigd veel teveel in te pakken.

Een goed voorbeeld is een vriendin van mij: zij is arts in een ziekenhuis en draagt de hele dag haar werktenue. Als zij op reis gaat, neemt ze ongeveer haar complete garderobe mee, gewoon omdat ze dan eindelijk weer eens de kans heeft om alles te dragen.

Redactie: wat is belangrijk bij het inpakken?

Nicole Metzger: heel belangrijk zijn de combinatie- en variatiemogelijkheden van de afzonderlijke items. Schoenen en riemen nemen veel ruimte in, daarom moeten hierin consequente keuzes gemaakt worden. Welke kleuren kies je en welke schoenen passen daarbij? Probeer ook een beeld te krijgen van wanneer je wat gaat dragen. Ik ga ervan uit dat mensen die op reis gaan meestal wel weten wat ze gaan doen en waar ze rekening mee moeten houden. Als ik het voor elke dag plan, komt het altijd goed.

Redactie: hoe zorg je dat alles kreukloos blijft?

Nicole Metzger: in de eerste plaats leg ik mijn kleren heel netjes in de koffer. Als de taxi al voor de deur staat om me naar het vliegveld te brengen en mijn koffer nog maar half ingepakt is, gaat me dat echt niet lukken. Ik let erop dat mijn koffer altijd vlak ingepakt is. Panty’s, sokken en ondergoed willen nog wel eens handig zijn om alles gelijk te krijgen. Ik begin met gebreide kleding en shirts, vervolgens broeken en rokken en daarna de blouses die ik in zijdepapier vouw. Ik sluit af met nog een laag truien en shirts om te voorkomen dat de boel gaat schuiven.

Redactie: is er een bijzondere opvouwtechniek, waarmee je zo compact mogelijk in kan pakken?

Nicole Metzger: ik denk dat iedereen wel weet hoe dat moet, maar vouw kleren niet te klein op. Zo minimaal mogelijk opvouwen is praktischer voor het inpakken.

Hoe Nicole Metzger haar outfits uitzoekt voor verschillende gelegenheden en welke tips zij nog meer voor u heeft om met zo min mogelijk items toch heel divers te combineren, laten wij u zien aan de hand van afbeeldingen. Wij wensen u veel succes met inpakken en alvast een fijne vakantie. Dit keer vast met minder bagage en meer tijd om te genieten!