Voer uw zoekbegrip in

Schoenen onderhouden – Onze tips & trucs

Schoenen onderhouden - zo doe je dat

(Foto: CherriesJD / iStock / GettyImages Plus)

Schone, goed onderhouden schoenen zijn een absolute must. Dit kleine detail in uw look mag u nooit verwaarlozen, want schoenen zeggen veel over degene die ze draagt. Is ze netjes? Heeft ze klasse en gevoel voor mode? Hecht ze waarde aan een verzorgd uiterlijk? Met nette, verzorgde schoenen maakt u uw outfit mooier en straalt u zelfvertrouwen uit. Dit is vooral belangrijk op het werk. Draag daarom nooit versleten, oude of onverzorgde schoenen. Het maakt daarbij niet uit of het lage schoenen, sneakers, enkellaarsjes of sandalen zijn.

Wij laten u zien hoe u het beste uit uw schoenen kunt halen, hoe u de levensduur ervan aanzienlijk kunt verlengen en wat u moet doen tegen vlekken

Het perfecte schoenonderhoud: de grondbeginselen

Als het op schoenonderhoud aankomt, hangt het altijd af van het materiaal. Als u een nieuw paar koopt, moet u de grondbeginselen voor schoenonderhoud al kennen. Schoenspanners, schoenwas, schoenpoets, borstels en impregneerspray vormen de basis voor een lange levensduur van uw nieuwe lievelingsschoenen. Hoe beter u voor uw schoenen zorgt, hoe langer ze namelijk bij u zullen blijven. En dat begint met ze goed aan en uit te trekken.

Schoenen onderhouden
Combi-borstel, met rubberkop SHOEBOY´S, bestelnr. 515273.

Pers uw voeten niet met kracht in de schoenen en schop uw schoenen ook niet uit. Open altijd de sluitingen en oefen zo weinig mogelijk druk uit op de naden en op het model. De schoen zal u dankbaar zijn en belonen met een lange levensduur. Een andere maatregel is het nemen van draagpauzes. U moet nooit elke dag dezelfde schoenen dragen, want de schoen moet zich ook kunnen herstellen. Dit beperkt niet alleen slijtage tot een minimum, maar is ook beter voor de schoenhygiëne.

Impregneer nieuwe schoenen voordat u ze voor de eerste keer draagt. Dit voorkomt watervlekken en de beschermende laag beschermt tegen vocht. Herhaal het impregneerproces regelmatig, vooral bij vochtig weer, omdat dit een goede manier is om natte voeten te voorkomen.

Schoenonderhoud: verzorging van leren schoenen

We willen u nog een tip geven: met name leren schoenen verliezen hun kleur door regelmatig gebruik en ontwikkelen kreukels, scheuren of krassen. Daarom is het bijzonder belangrijk om suède- en nubuckleer met de juiste schoenpoets te verzorgen. Een goede schoenpoets geeft verloren gegane oliën en vetten terug aan het leer en houdt zo het materiaal soepel: kreukels krijgen geen kans.

Onze leerverzorging, ook voor sneakers: vergeet bij leren sneakers niet de witte veters van de sneakers te verwijderen voordat u de sneakers schoonmaakt. Anders riskeert u lelijke verkleuringen die zeer moeilijk te verwijderen zijn.

Belangrijk: de schoenpoets vervangt niet het impregneren van de schoenen. Dit is van essentieel belang bij poreus leer, zoals wildleer, suèdeleer of nubuckleer, omdat deze soorten van nature zeer gevoelig zijn voor vocht en nattigheid. Meer tips en trucs over leeronderhoud, niet alleen voor schoenen, vindt u in ons artikel van maart ‘Leer op de juiste manier reinigen en verzorgen’.

Schoenonderhoud: verzorging van sneakers

Een veel voorkomende mythe is dat sneakers in de wasmachine kunnen worden gereinigd. Dit is niet zonder risico voor uw schoenen, tenzij het pure stoffen sneakers zijn. Deze kunnen worden gewassen met het fijnwasprogramma op 30 graden. Over het algemeen is het echter beter om sneakers met de hand schoon te maken. Ook deze trendy schoenen moet u impregneren. Dit zal u natte voeten besparen. Vooral in de wintermaanden beschermt dit uw schoenen tegen vuil en vocht. Om de bescherming te behouden, kan de impregneerspray gerust regelmatig worden gebruikt.

En zo gaat u te werk: verwijder voor het impregneren en reinigen de veters en eventueel de binnenzolen. Meng lauw water met afwasmiddel en maak de sneaker schoon met een borstel of microvezeldoek. Kleine tip: voor hardnekkig vuil kunt u tandpasta gebruiken. Behandel het getroffen gebied voorzichtig met een tandenborstel en spoel het daarna af met warm water. Laat uw sneakers dan in alle rust drogen, maar doe ze niet in de wasdroger! U kunt de schoenen het beste opvullen met oude kranten of keukenpapier om het vocht aan de binnenkant te onttrekken. Zet de schoenen schuin op een droge en warme plaats.

Vlekken verwijderen

Naast regelmatig schoenonderhoud moet u vlekken en vuil onmiddellijk verwijderen. Allereerst verwijdert u grof, oppervlakkig vuil. Als er nog vlekken zichtbaar zijn, neem dan eerst een vochtige doek zonder afwasmiddel en probeer het vuil of de vlek weg te deppen. Als de vlek hardnekkig is, kunt u een beetje vloeibare handzeep gebruiken. Na het schoonmaken moet u schoenspanners in uw schoenen doen. Dit is vooral belangrijk als uw schoenen vochtig zijn geworden. Zo behouden uw schoenen lang hun vorm en worden kreukels weggestreken. Schoenspanners kunnen gemakkelijk vervangen worden door verfrommelde kranten.

We hopen dat u lang plezier zult hebben van uw schoenen. En als u uw schoenenassortiment wilt uitbreiden, kijk dan eens naar ons schoenenadvies of onze modieuze zomerschoenen, nu in onze onlineshop.