Voer uw zoekbegrip in

Linnen wassen en onderhouden: onze tips

Linnen wasen

Wie eenmaal kennisgemaakt heeft met linnen, wil het materiaal nooit meer missen. Om ervoor te zorgen dat uw linnen kleding en beddengoed langer mooi blijft, kunt u voor het wassen, strijken en drogen het beste onze onderhoudstips goed doorlezen. Zo weet u precies wat u moet doen.

Zo houdt u linnen mooi:

Hoe wast u linnen?

Linnen is niet alleen heel aangenaam in het dragen, maar het is ook heel praktisch in onderhoud. Wij hebben de volgende tips voor het wassen in de wasmachine.

 • Vul de wasmachinetrommel voor niet meer dan de helft. Zo kreukt uw was veel minder.
 • Was linnen op een fijnwasprogramma en centrifugeer met max. 600 tpm. Anders verliest het linnen teveel vocht, dat nodig is voor het kreukvrij drogen en strijken.
 • Gebruik geen bleekmiddel of bleekadditieven bij het wassen (zelfs niet voor witte was). Chemicaliën zijn vergif voor deze natuurlijke vezel.
 • Was uw linnen altijd warm. Temperaturen tot 95 graden verdraagt ongeverfd 100% linnen probleemloos.

Tip: speel op veilig met ons speciale wasmiddel voor katoen en linnen. Het wast en verzorgt linnen en katoen optimaal, zonder daarbij de vezels te beschadigen. Als u hiernaast de adviezen van het wasetiket opvolgt, kan er niets fout gaan.

Linnen onderhouden: Linnen wassen
Spezial-Waschmittel für Leinen, Art.-Nr. 240153

Linnen wassen, kort samengevat:

 • Vul de wasmachinetrommel slechts voor de helft
 • Kies voor fijnwas met max. 600 tpm
 • Gebruik een wasmiddel zonder bleekmiddel

Zo kunt u linnen het beste drogen

Linnen onderhouden: Linnen drogen
©Ramon Portelli/iStock/GettyImages Plus

Linnen hoort niet thuis in de wasdroger. Hete lucht kan uw kleding laten krimpen. U kunt het beste kiezen voor drogen in de buitenlucht, maar vermijd direct zonlicht; linnenvezels kunnen sterk verbleken. Kleding van gebreid linnen (jersey) mag u in geen geval uitwringen, maar het vocht er alleen voorzichtig uitdrukken. Vervolgens dient u het in model te brengen en liggend te laten drogen.

Let op: berg linnen pas op als het helemaal droog is, omdat het materiaal bij vochtig opbergen gevoelig is voor weervlekken.

Linnen drogen, kort samengevat:

 • Linnen niet in droger stoppen, maar aan de lucht laten drogen
 • Dit natuurlijke materiaal kunt u het beste buiten ophangen
 • Direct zonlicht vermijden

Wat is de juiste manier om linnen te strijken?

Linnen onderhouden: Linnen strijken
© hunur /iStock/GettyImages Plus

Linnen strijken is kinderspel. U kunt bijna niets verkeerd doen. Houd er wel rekening mee dat linnen iets vochtig gestreken dient te worden. Zo voorkomt u strepen en kreukels en blijft de natuurlijke look behouden. Linnen wordt mooi glad als het eerst binnenstebuiten en vervolgens omgekeerd wordt gestreken, maar pas op: donkere kledingstukken uitsluitend binnenstebuiten strijken.

Nog een onderhoudstip: linnen kunt u gewoon in de badkamer ophangen. Door de damp van een hete douche verdwijnen kreukels geheel vanzelf.

Linnen strijken, kort samengevat:

 • Linnen iets vochtig strijken
 • Lichte kledingstukken eerst binnenstebuiten en vervolgens met de goede kant naar buiten strijken
 • Donkere kledingstukken uitsluitend binnenstebuiten strijken
 • Hete waterdamp kan kreukels glad maken

De chique uitstraling van linnen en het prettig verfrissende effect zullen u ongetwijfeld aanspreken, helemaal wanneer de temperatuur weer oploopt. Linnen is een ideale kwaliteit voor zomers warme dagen. Koel, licht, robuust en vuilwerend: dat zijn meteen al meerdere uitstekende eigenschappen, die linnen tot één van de meest geliefde materialen voor zomermode maakt. Reden te meer om niet alleen de eigen garderobe aan te vullen met broeken, jurken en blouses van linnen, maar om ook de slaapkamer met linnen beddengoed op te frissen. Ontdek prachtige linnen mode in onze onlineshop.