U heeft vast al begrepen dat wij een passie voor kasjmier hebben. Waarom wij zo gek zijn op deze kwaliteit? Dat heeft veel redenen en door er alleen over te schrijven doen wij het kasjmiergaren natuurlijk geen recht. Eigenlijk moet u kasjmier zelf op uw huid voelen om te kunnen begrijpen wat het natuurgaren zo bijzonder maakt. En toch… een beetje achtergrondinformatie kan geen kwaad. Daarom heb ik een paar wetenswaardigheden voor u verzameld. Uiteraard met de vriendelijke ondersteuning van mijn collega Heike Hillebrecht, Hoofd Inkoop en zelf actief in ons blogteam. Zij wordt ook wel de ’koningin van het kasjmier’ genoemd.
Het verschil tussen kasjmier en ’normale’ wol
Kasjmier is overduidelijk fijner dan wol en heeft een gladder oppervlak. Het garen is weliswaar bijzonder licht en zacht, maar is tegelijkertijd slijtvast. Kasjmier bestaat uit fijne krullerige haartjes, waartussen een soort beschermende luchtlaag ontstaat. Deze laag houdt u aangenaam koel in de zomer en voorkomt in de winter dat lichaamswarmte verloren gaat en de huid te snel afkoelt. Aangezien kasjmier heel fijn is, ontstaat er bij het spinnen een zeer dichte garenkwaliteit. Hierdoor is kleding van kasjmier zelfs bij ijzel en sneeuw aangenaam warm, zelfs tot tweemaal warmer dan wol.
Tips om uw kasjmier mooi te houden
Hier een paar tips, hoe u de levensduur van uw favoriete kasjmierkleding verlengt. Met het juiste onderhoud gaan producten van kasjmier wel een leven lang mee.
Let er bij truien of vesten van kasjmier op, dat u ze niet onnodig tegen ruwe of harde oppervlakken ’schuurt’ (bijvoorbeeld met de armen op het tafelblad) of dat er hard aan getrokken wordt. Lucht uw (gedragen) kasjmierkleding bij voorkeur eenmaal per week en verwijder stof voorzichtig met een zachte borstel of doek. Voor u uw kasjmierkleding ’s winters of ’s zomers opbergt, moet het eerst gewassen worden. Daarbij maakt het niet uit of u deze kledingstukken maar even of juist veelvuldig gedragen heeft. Gebruik bij het wassen uitsluitend een speciaal wasmiddel, zoals Tenemoll. Los het wasmiddel volledig op in handwarm water, voordat u uw kleding erin wast. De fijnere artikelen hoeven niet met veel druk gewassen te worden. Vervolgens meermaals met schoon water uitspoelen. Tot slot spreidt u de gewassen kledingstukken druipnat uit en laat u ze aan de lucht drogen of gebruikt u eventueel een föhn. De schone kasjmierkleding legt u zorgvuldig opgevouwen, liefst in een plastic zak, weg in uw kast. Omdat motten dol zijn op natuurlijke materialen, en vooral ook op kasjmier, kunt u uw favoriete kledingstukken het beste beschermen met een antimottenmiddel. Natuurlijk kunt u ook een deskundige stomerij inschakelen om uw kasjmier te laten reinigen.
Waar komt kasjmier eigenlijk vandaan?
Wij betrekken ons kasjmier (het ruwe materiaal) direct uit de binnenlanden van Mongolië. Hier wordt de meest exclusieve kwaliteit van het ruwe kasjmiergaren geproduceerd. Maar ook in andere provincies, zoals de autonome gebieden Xinjiang en Ningxia of in de provincies Qinghai en Liaoning, hebben wij eersteklas ruw kasjmier gevonden.
Alleen het beste is goed genoeg
Ruw kasjmier wordt slechts in een kort tijdsbestek van eind maart tot eind juni gewonnen. Vervolgens bewaren wij dit kostbare natuurproduct eerst tot wij het nodig hebben voor het volgende productieseizoen. Tijdens de kasjmierwinning stuurt onze kasjmierleverancier inkopers en inspecteurs de steppe op om de kwaliteit van de ruwe vezel te controleren. Pas als de inspecteur zijn goedkeuring geeft en de kwaliteit certificeert, beginnen de inkopers over de verdere details van de transactie en onderhandelen zij met de agent of rechtstreeks met de boeren. Alleen zo kunnen wij onze eersteklas kwaliteitsstandaard garanderen.
Later, als de leverancier het kasjmier bij ons bezorgt, controleren wij elke afzonderlijke partij en sturen wij monsters om te testen naar het ITS. Alleen als de kasjmiermonsters voldoen aan de internationaal overeengekomen standaard en wij ons hebben overtuigd van de juiste vezellengte en -dikte, is het ruwe materiaal geschikt om toegepast te worden in onze productie.
Het kasjmier legt dus een lange weg af, vanaf de winning van het ruwe materiaal tot het maken van een streelzachte trui. Maar het is absoluut de moeite waard. Ervaar het zelf: een kasjmiertrui die u bij ons koopt, wilt u gewoon nooit meer uittrekken!