Voer uw zoekbegrip in

Mijn droomwens: de Mount Everest in het echt zien

Droomwensen: de Mount Everest zien (©DanielaBarreto/iStock/istockphoto)

Iedereen heeft wel een grote droom, een onvervuld verlangen, een ervaring om nooit te vergeten. Sandra S., 45, uit Stuttgart heeft haar droomwens vervuld. Zij wilde graag naar de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest, en daar de sneeuw zien schitteren. Vol enthousiasme vertelt ze over haar fascinerende reis.

“Al heel veel jaren droomde ik ervan om een keer voor de grootste berg op aarde te staan”, zegt Sandra. Het moest een reis worden, waarbij ze haar dagelijkse beslommeringen ver achter zich zou laten en lange tijd één zou zijn met de indrukwekkende natuur. Een dergelijk avontuur is een uitdaging, maar wel één die te realiseren was. Soms is het gewoon een kwestie van de eerste stap zetten en doorgaan, net als Sandra deed.

“Ik heb bij een reisagent voor een meerdaagse trekkingtour naar het basiskamp van de Mount Everest aan de Tibetaanse kant gekozen, want de reis is net zo belangrijk als de bestemming zelf. De tour zou zowel fysiek als psychisch veel van me vragen. Met een goed sportprogramma dat ik meerdere maanden volgde, heb ik me voorbereid.”

Tien dagen lang was Sandra te voet onderweg in Tibet, een van de mooiste trekkinggebieden ter wereld. Met gidsen en jaks die de zware bagage droegen aan haar zijde. In tegenstelling tot de Nepalese Everest-route komt men hier nauwelijks toeristen tegen, omdat de Chinese regering slechts enkele trekkingpassen voor het gebied uitgeeft. Boeddhistische monniken en jaks, die van de ene weidegrond naar de andere trokken, waren de enige levende wezens die ze tegenkwam. Ze sliep in een tent, in de koude, zuivere lucht van het eeuwenoude hoogland.

“Het landschap was zo prachtig en veelzijdig”, aldus Sandra, die er nog steeds van onder de indruk is. “Bloeiende rododendrons, glanzende gletsjertongen, ijzige bergtoppen en zandduinen op 5000 meter hoogte. We zijn stromende bergbeken overgestoken, genoten na ijskoude nachten van dampende koffie bij kristalheldere meren en konden geen genoeg krijgen van het geweldige panorama van de hellingen en bergtoppen van de Himalaya. Als er ’s nachts enkele sneeuwvlokken vielen, zag het hoogland eruit alsof er poedersuiker overheen gestrooid was. Het weidse, uitgestrekte landschap was ontspannend, bijna meditatief.

Elke dag een nieuw hoogtepunt.

En toen ik met kippenvel bij de eindbestemming van mijn dromen stond, het Kangshung-Face-basiskamp van de Mount Everest, zag ik de hoogste berg van de wereld in al zijn glorie: onder een stralend blauwe hemel, met slechts een paar wolkjes. Het zicht was zo helder dat ik het gevoel had dat ik de richels en sneeuwwitte flanken met mijn handen kon aanraken. Deze berg is het meest overweldigende dat ik ooit heb gezien. Zo indrukwekkend. Ik ben dolgelukkig dat ik mijn droom heb kunnen vervullen.”

Ontdek ook de droomwensen van Waltraud en Magda.