Voer uw zoekbegrip in

Dresscode Business Casual: de twee­spalt tussen stijlvol en non­chalant

Dresscode Business Casual: tips van een fashion-styliste

Deze dresscode zit precies tussen de zeer formele zakelijke kleding van Business Attire en casual kantooroutfits van Smart Casual in. De dresscode vraagt om outfits die er serieus uitzien zonder overdressed te zijn. Daardoor is Business Casual zowel geschikt voor het dagelijkse kantoorleven, als voor activiteiten na sluitingstijd.

Op die manier laat de dresscode Business Casual meer ruimte open voor persoonlijke interpretatie en individuele stylingideeën. Niettemin vereist de dresscode een zorgvuldige afweging, want te nette kleding oogt arrogant, maar te nonchalante outfits maken weer een onserieuze indruk.

Dresscodes met fashion-styliste Carola Nahnsen
Fashion-styliste Carola Nahnsen (Foto: Julia Löhning)
Beter over- dan underdressed is hier mijn motto.

Wat houdt Business Casual in?

Om het zekere voor het onzekere te nemen, kunt u zich op Business Attire richten en losse kledingstukken persoonlijk vormgeven. Verlaag daarbij gewoon de serieusheidsgraad een beetje per keer.

Een klassiek pak is te elegant voor Business Casual. Kies liever voor een kokerjurk, een kokerrok of een broekpak, maar dan wel in gedekte kleuren, zoals zwart, grijs, beige of marine.

Dresscode Business Casual: Look 1
Blazer van BOGNER, bestelnr. 150235,
Blouse van FADENMEISTER BERLIN, bestelnr. 738347,
Jeans van LAURA BIAGIOTTI ROMA, bestelnr. 645047.

Blazers mogen een modernere snit hebben, bijvoorbeeld recht of oversized. Voor de zomer zijn ook kortere broeken toegestaan, bijv. in 7/8-lengte. Daarnaast kan er voor zeer eenvoudige en vooral donkere jeans gekozen worden.

U mag ook kleurrijkere blouses dragen (maar natuurlijk niet in fel oranje, pink of gifgroen). Pastelkleuren zijn bijzonder geschikt en fijne prints zijn toegestaan. De blouse kan ook vervangen worden door een elegante top.

Dresscode Business Casual: Look 2
Blazer van FADENMEISTER BERLIN, bestelnr. 149248,
Blouse van FADENMEISTER BERLIN, bestelnr. 738081,
Vest van INCLUDE, bestelnr. 874431,
Jeans van LAURA BIAGIOTTI ROMA, bestelnr. 645047,
Handtas van AIGNER, bestelnr. 362346.

Vervang pumps en enkellaarsjes door platte schoenen met perforatie, loafers of Chelsea-boots. Sieraden en make-up blijven subtiel.

De regel is: als u onzeker bent over een kledingstuk, kies dan voor een stijlvollere variant. U kunt tenslotte beter overdressed dan underdressed zijn.

Voorbeelden van gelegenheden

In grote bedrijven buiten de bank- of verzekeringssector is deze dresscode de standaard voor het dagelijkse kantoorleven. De dresscode Business Casual is ook geschikt als

  • er een zakendiner op de planning staat; uw outfit is dan elegant zonder op den duur beperkend te zijn,
  • u een afspraak buiten de deur heeft waar u naar toe moet reizen; uw kleding moet stijlvol genoeg zijn voor de afspraak, maar comfortabel genoeg voor de reis,
  • u op uw eerste werkdag nog niet weet wat de dresscode bij uw nieuwe werkgever is.
Dresscodes met fashion-styliste Carola Nahnsen
Fashion-styliste Carola Nahnsen (Foto: Julia Löhning)
Vraag uzelf steeds af welk statement u maakt met elk detail van uw outfit. Een verdeling van 2/3 business en 1/3 casual biedt de juiste balans.

stylingtip: Business Casual individueel vormgeven

Als u afzonderlijke kledingstukken van uw serieuze outfit vervangt door moderne blikvangers, voldoet u perfect aan de dresscode zonder dat u hoeft af te zien van modetrends.

Vervang de klassieke bandplooibroek maar eens door een vlotte marlene-broek, een casual broekrok of een broek in moderne paperbag-stijl, die bij de band aangerimpeld en met een strik gebonden wordt. Of probeer een blouse met luipaardprint bij een verder eenvoudig, beige broekpak.

Do’s & Dont’s

Do’s
Pastelkleurige of soft gedessineerde blouses
Elegante tops en T-shirts van hoogwaardige materialen
Blazers in moderne belijningen (bijv. langere modellen of in oversized-stijl) of met patroon
Linnen broeken in gedekte kleuren of zeer eenvoudige en donkere jeans
Dont’s
Sneakers zijn te nonchalant
Klassieke pakken zien er te ‘streng’ uit
Blouses, topjes, jurken en broekpakken die te kleurrijk zijn
Open schoenen, zoals sandalen of peeptoes

Keypieces