Voer uw zoekbegrip in

De nylonkous bestaat 75 jaar

Weet u wat pluggen en panty’s met elkaar gemeen hebben? Als u nu pijnlijke associaties krijgt, kan ik u geruststellen. We hebben het alleen over de herkomst. Beide uitvindingen komen namelijk uit Zwaben.

De eerlijkheid gebiedt om te vermelden dat de Amerikaan Wallace Hume Carothers al in 1935 het nylongaren uitvond en in 1940 de eerste nylonkousen op de markt bracht. Chemicus Paul Schlack was echter zo slim om het patent op nylon te omzeilen door snel een gelijksoortig kunstgaren, perlon, te ontwikkelen.

Voordat er fijne beenmode van deze hightech-kwaliteiten werd gemaakt, werden zowel nylon als perlon voor minder rooskleurige doeleinden gebruikt. In de Tweede Wereldoorlog werden er namelijk onder andere parachutes en wapenborstels van gemaakt.

Het enige positieve aan dit verleden is dat sommige degelijke kousen nog altijd ware ‘pantsers’ zijn met een garendikte van 70 denier. Vanaf begin jaren 50 zijn voor de ondoorzichtige modellen vervolgens meer en meer de fijnere exemplaren in de plaats gekomen, met een garendikte van 30 tot 20 denier. Overigens werd bij de eerste modellen van de nood een deugd gemaakt. Bij gebrek aan rondbreimachines moesten panty’s in elkaar worden genaaid. Daarmee was de slank kledende naad een feit.

De panty: prachtig hightech-garen

En zo kan voormalig oorlogsmateriaal uitgroeien tot een droomkwaliteit. Zijden panty’s (zoals ik ze noem) zijn zonder twijfel het best bewaarde geheim in onze garderobe. Ze verhullen spataderen, blauwe plekken en witte benen, want wie is er nu helemaal perfect? Doordat het hightech-garen steeds verder ontwikkeld wordt, hebben de huidige kousen niets meer gemeen met de oorspronkelijke modellen. Tegenwoordig zijn er zelfs zeer comfortabele exemplaren die uitgevoerd zijn in een ademende materialenmix. Ik heb mezelf laatst getrakteerd op mijn eerste Wolford-model en ben helemaal verkocht. Het grote voordeel is dat duurdere versies meestal zo luxueus verwerkt zijn, dat ze niet snel ladderen. De benen worden prachtig gemodelleerd en de panty voelt aan als een tweede huid. Het is de investering dus zeker waard!

Mijn eerste panty kan ik me niet echt herinneren. Wat ik nog wel weet, is wat mijn moeder in het voorjaar altijd tegen me zei: „Kijk uit, straks vat je kou!“. Nylonkousen waren voor mij als opgroeiende jongedame een compromis om niet weer een kinderlijke maillot aan te hoeven trekken.

Laat het vooral niet te bloot zijn

Tijdens mijn opleiding bij de bank werd mij geleerd dat ik als vrouw in een zakelijke omgeving geacht wordt nooit een rok te dragen met blote benen. Een panty ziet er verzorgd uit en voorkomt dat je teveel blote huid laat zien. Iets wat in veel branches en bij veel gelegenheden niet gewaardeerd wordt en wat geen professionele indruk maakt. Maar als ik ’s zomers een tuinfeest heb, dan ga ik natuurlijk ook graag zonder kousen de deur uit. Een panty neem ik wel mee in mijn handtas, voor als het frisser wordt. Of voor noodgevallen:

  • Als mijn broeksknoop door een aansluitende top aftekent, draag ik een panty als ceintuur over de knoop heen, zodat deze niet zichtbaar is
  • Voor om de stofzuiger, als ik iets kleins op de grond heb laten vallen wat er niet in mag verdwijnen
  • Om de V-snaar te vervangen

En heeft u toch een ladder in de panty, dan kunt u altijd nog het aloude trucje toepassen en met haarlak voorkomen dat het erger wordt.