Voer uw zoekbegrip in

Wat hebben greige, de labradoodle en de cronut gemeen?

Heeft u wel eens van een labradoodle gehoord? Of van een cronut? Wel, die eerste is een kruising tussen een  labrador en een poedel (Engels: poodle), naar mijn idee een vluchtige modehype. De cronut is een, ik moet het toegeven, overheerlijke combinatie van een croissant en een donut. Het lijkt wel of alles tegenwoordig lukraak bij elkaar gegooid wordt, om vervolgens maar te kijken welke nieuwe mix daaruit ontstaat. Maar dat is wat kort door de bocht natuurlijk. Ik zou namelijk zelf nooit op het idee gekomen zijn om mijn smakelijke Franse ontbijtcroissaint te mixen met een donut. Op het geweldige eindresultaat valt niets af te dingen. Maar hoe kwam ik hierop? Ik hoor de laatste tijd steeds vaker de term ’greige’. Hoewel ik best snap dat hierachter de kleuren grijs en beige schuilgaan, wilde ik graag precies weten waar de benaming voor deze nieuwe kleur, die zo gewild is, vandaan komt. Nicole Metzger, Hoofd Inkoop, was zo vriendelijk mij hier meer over te vertellen.

„Greige is eigenlijk geen nieuwe vondst. De nestor onder de designers, Giorgio Armani, heeft greige ooit als het smaakvolle midden tussen grijs en beige gedefinieerd. De bandbreedte tussen deze tinten loopt van licht tot donkergreige. Wanneer de kleurnaam precies bedacht werd is niet 100% te achterhalen. Greige werd echter onherroepelijk geassocieerd met Armani. En ook met Hollywood-hunk Richard Gere, die in 1980 in de film ’American Gigolo’ de kledingkast opende en het ene na het andere Armani-jasje tevoorschijn haalde. Dit vormde een geweldige promotionele boost voor het merk. Geen wonder dat Richard Gere tot op de dag van vandaag in alle Armani-stores ter wereld met open armen ontvangen wordt en naar verluidt zijn creditcard of portemonnee niet hoeft te trekken voor het doen van aankopen…“

Greige is overal om ons heen

„In de mode wordt greige veelvuldig toegepast door de meest exclusieve labels. Door zijn ’neutrale uitstraling’ is het bijzonder tijdloos en heeft het geen houdbaarheidsdatum, zoals de niet-neutrale kleuren dat wel hebben. Greige is net als zwart en marine intussen een klassieker geworden, die past bij zo goed als elke andere kleur. Naar mijn mening is deze tint vaak te dragen, zonder dat het gaat vervelen. Overigens ook op woongebied is greige volop vertegenwoordigd, bijvoorbeeld als verfkleur voor wanden en plafonds. En als kleur voor de stoffen of leren bekleding van zitmeubelen, woonitems die men voor meer dan één seizoen aanschaft. In de cosmetica zien we greige terug als kleur voor nagellakken en oogschaduws. Kortom, greige is een multitalent voor de meest uiteenlopende toepassingen.“

Hoe combineer ik greige op de juiste manier?

„Greige is net zo goed te combineren als zwart. In de juiste mix is de tint zowel mooi voor feestelijke als voor zakelijke gelegenheden. Zelf ben ik een liefhebber van alle zogenaamde non-colours en combineer ik greige het liefst in de gehele bandbreedte van greige-nuances met accenten in wit of zwart. Dit geeft een bijzonder cleane en chique look. Maar greige doet het ook heel goed bij krachtige, felle kleuren als pink, rood, turquoise of limoen. Dat is, zoals wel vaker, gewoon een kwestie van smaak. Greige is overigens een sterke kleur voor accessoires. Schoenen, tassen en leren jacks in greige zijn absolute must haves.“

Ik wil mevrouw Metzger graag vriendelijk bedanken voor de interessante toelichting. En ik wens u veel plezier met uw greige combinaties.