Voer uw zoekbegrip in

Deze tropische planten komen wij in de zomer tegen

Heeft u groene vingers? Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelfs cactussen dood laat gaan. Ik heb van alles geprobeerd. Zelfs de grootste toewijding en alle lieve woordjes hebben mijn planten niet kunnen redden. Terwijl ik echt van bloemen hou. Ik zet ook elke week verse bloemen op kantoor neer. Potplanten of laat staan een tuin kan men mij gewoon beter niet toevertrouwen.

Ik ben vooral een liefhebber van tropische planten. Het liefste had ik er een tuinkas vol mee om mezelf in het regenwoud te kunnen wanen. Toegegeven, ons land biedt niet de ideale omstandigheden voor tropische gewassen, aangezien deze het beste gedijen bij een hoge luchtvochtigheid en in een tropische klimaatzone. Toch zijn er een paar planten die het ook heel goed doen in ons Europese klimaat en waaraan u met de juiste verzorging lang plezier kunt beleven. Maar misschien kunnen mensen zoals ik, die totaal geen gevoel voor tuinieren hebben, het beter laten bij kleding met tropische bloemmotieven. Het is natuurlijk aan u of u de voorkeur geeft aan de echte versie of aan de modieuze interpretatie ervan. Of u gaat gewoon voor beide.

Fel rood en keizerlijk: de gembertoorts

De gembertoorts is op onze breedtegraad niet zo wijd verspreid. Deze stralende bloem wordt vanwege zijn vorm ook wel de keizersstaf genoemd en vindt zijn oorsprong in Indonesië. De plant werd ontdekt in de 18e eeuw. Met de juiste verzorging kan de gembertoorts tot wel 150 cm hoog worden. Zijn bloemen zijn intens, fel rood en worden tot 30 cm breed. De opvallende gembertoorts behoort tot de Etlingera-familie en floreert bij temperaturen vanaf 15 °C. Het beste voelt het majesteitelijke gewas zich in halfschaduw en op zonnige plekken. Onze tip: in de groeifase en binnen moet u de plant veelvuldig besproeien, het liefste met een plantenspuit waarbij de straal zo fijn mogelijk is ingesteld. Al met al niet zo ingewikkeld. Misschien ga ik het maar eens proberen.

Fijn en puur: de witte Phalaenopsis orchidee

De Phalaenopsis behoort tot de orchideeënfamilie en imponeert met zijn intense kleuren. Hij is er niet alleen in wit, maar ook in geel, roze, blauw en paars. Ondanks de krachtige kleuren heeft de orchidee een zeer fijne, bijna breekbare uitstraling. De bloem roept automatisch het gevoel op dat u hem wilt beschermen. De naam is afgeleid van de Griekse woorden phalaina (bet. nachtvlinder) en opsis (bet. aanblik). Daarom wordt hij ook wel de vlinderorchidee genoemd. De Phalaenopsis is een zeer geliefde plant. Zijn oorsprong ligt in Zuidoost-Azië. Tegenwoordig worden er miljoenen potplanten en snijbloemen van verkocht. Ze zijn erg in trek om cadeau te doen of als decoratie voor in huis. Misschien moet ik mijn beschermende kwaliteiten eens aanspreken en kijken of het iets voor mij is. Pas op: gewoon water geven is niet aan te raden bij orchideeën. Zet de plant in plaats daarvan een paar minuten in een bak water. De orchidee neemt dan precies zoveel water op als nodig is. Vervolgens goed uit laten lekken voor u de plant weer op zijn plek zet.

Gewoontedier: de Chinese roos (hibiscus)

De Chinese roos komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar is als kamerplant in onze contreien prima op zijn plek. Hij gedijt uitstekend op een lichte, zonnige plek. En heeft u een tuin of balkon, dan kunt u deze hibiscus tussen mei en oktober ook gewoon buiten zetten tijdens de bloei. In de koudere maanden verdraagt de plant zelfs een plek boven of aan de verwarming zonder problemen. Voorwaarde is wel dat u de plant regelmatig water geeft. In de zomer wat meer, in de winter mag het wat zuiniger. Let op: de Chinese roos (hibiscus) is een gewoontedier. Tijdens de bloei wordt hij niet graag verplaatst. Anders laat hij al zijn prachtige bloemen vallen. En ik spreek uit ervaring.

Krijgt u geen genoeg van tropische bloemen? Dan hebben wij nog een paar prachtige highlights voor u. Veel plezier ermee!