Slimmer winkelen - met de PETER HAHN-app. Duidelijk, eenvoudig, snel.
Stijlvol onder het colbert of met een zachte trui, de details van herenoverhemden kunnen volledig van elkaar verschillen en zowel voor de chique gelegenheid, maar ook voor de casual kantoorlook geschikt zijn. Maar hoe weet men welk model bij welke gelegenheid past? Met talloze pasvormen, kleuren en kraagvormen kan iedere denkbare outfit worden samengesteld.
Ze zijn minstens zo divers als damesblouses en ongetwijfeld het typische kledingstuk voor heren. Lang geleden veroverden de overhemden in alle mogelijke varianten en stijlen de herenmode en ze zijn tot op heden een 'must' voor de modebewuste man.
Bij overhemden heeft men de keuze uit een klassieke of getailleerde pasvorm. Beide varianten zijn elegant, waarbij 'slim fit' geschikt is voor heren met een zeer slank postuur. Overhemden met een 'comfort' of 'regular' pasvorm flatteren daarentegen ieder figuur. Vooral de kleur is bij herenoverhemden van doorslaggevend belang.
Natuurlijk zijn ook bonte kleuren en opvallende patronen toegestaan, maar deze zorgen meer voor een vrijetijdslook en zijn niet voor iedere gelegenheid geschikt. Hetzelfde geldt voor de lengte van de mouwen. Hoe aangenaam het overhemd met korte mouwen in de zomer ook mag zijn, bij officiële gelegenheden is het beter om voor een overhemd met lange mouwen te kiezen.
Met een overhemd zit men vaak goed - maar het gaat ook vaak mis. Niets is erger dan slecht gecombineerde patronen of een sportief herenoverhemd bij een chic diner. Met een paar tips en trucs zijn deze fouten echter snel te voorkomen en kan men een modieuze look creëren.
Vooral bij het kostuum is de kraag van groot belang. Afhankelijk van de vorm kan het klassieke witte overhemd plotseling een sportieve metgezel worden. Over het algemeen zijn de volgende varianten populair:
De populaire kentkraag of de iets wijder uitstaande haaikraag passen uitstekend bij een stropdas en zorgen voor een elegante look. Button-down kragen zijn daarentegen sportiever, geschikt voor de vrije tijd en passen minder goed bij een stropdas.
Dit doet men graag op een warme zomerdag of gewoon om de mouwen niet vuil te maken. Het opstropen of omslaan van de mouwen wordt tegenwoordig niet meer afgekeurd en zorgt voor een casual look. Zelfs bij een formele gelegenheid is het vaak geoorloofd en een beter alternatief voor herenoverhemden met korte mouwen.
Maar de mouwen mogen nooit worden opgestroopt als men daarboven een colbert of blazer aantrekt. Ook mogen ze niet gewoon naar boven worden geschoven - dat ziet er onprofessioneel uit.
Het is het beste om de mouwen voorzichtig tot de onderarm of net boven de elleboog op te rollen, waarbij beide mouwen natuurlijk even lang moeten zijn. Hiervoor dient de stof volledig kreukvrij te zijn, dus doe dit het liefst direct na het wassen en strijken.
Heren die manchetten met een afwijkend patroon hebben, kunnen ook kiezen voor de Italiaanse methode van oprollen: hierbij wordt de manchet boven de elleboog getrokken en het omgevouwen gedeelte van de mouwen zodanig naar boven omgeslagen, dat de contrasterende manchet nog te zien is.
Terwijl de herenoverhemden in de winter uitstekend onder een trui, vest of colbert gedragen kunnen worden, krijgen ze in de zomer een geheel andere look. Degenen verplicht zijn gepaste kleding te dragen en zelfs niet voor verkoeling de mouwen mogen oprollen, kunnen daarvoor in de plaats een onderhemd aantrekken.
Daardoor ontstaat een zachte onderlaag die het vocht opneemt en op deze manier zweetplekken in het overhemd voorkomt. Vooral katoen is daarvoor uitstekend geschikt, waarbij de kleur op die van het overhemd dient te worden afgestemd. Door een strakke pasvorm wordt er bovendien voor gezorgd dat het onderhemd zo onzichtbaar mogelijk blijft.
Voor relaxte zomeravonden en warme kantoordagen is het linnen overhemd een aangenaam alternatief voor een overhemd van een stevige stof. Het zit losjes om het lichaam, zodat de lucht kan circuleren en de kleding er toch chic uitziet. Wat dacht u bijvoorbeeld van een licht, gemêleerd overhemd bij een donkere pantalon?
Hoeveel knopen mag men heren bij een overhemd openlaten? Wat is nog acceptabel en wat is te bloot? Dit hangt helemaal af van de gelegenheid en uw eigen mening, maar in principe geldt het volgende: dichtgeknoopt staat men bij overhemden altijd aan de veilige kant.
Op kantoor kan soms ook de bovenste knoop worden geopend, maar daar moet men het dan ook bij laten. Meer vrijheid daarin is slechts toegestaan buiten kantoortijden, omdat het anders niet meer elegant staat.
Voor een echte 'gentleman' speelt dit echter geen rol, want die doet gewoon alle knopen dicht en trekt er een passende stropdas bij aan. En zelfs voor een creatieve stijl wordt het gebruikelijk om de smalle kraag geheel dicht te knopen en het overhemd zonder stropdas te stylen.
In principe moet men zich in zijn kleding prettig voelen, om welke stijl het ook gaat. Als het gesloten overhemd benauwt, kan de bovenste knoop worden geopend en op deze manier bijdragen aan een individuele stijl. Herenoverhemden zijn nu eenmaal een absolute 'must' voor de modebewuste man!
030 659 29 15
Wij staan voor u klaar van maandag t/m zaterdag van 08.30 tot 18.00 uur.
Bestel per e-mail via
service@peterhahn.nl