Voer uw zoekbegrip in

Interview met Beate Finken: hoe werkt duurzame consumptie in de mode

Interview Beate Finken, duurzame consumptie in de mode Look 5

Op 22 April is het Earth Day. Deze dag helpt ons herinneren aan de eindigheid van onze hulpbronnen. Ook kunnen wij er dagelijks aan bijdragen de aarde een beetje duurzamer te maken. Wij vroegen blogger en duurzaamheidsfanaat Beate Finken: hoe werkt duurzame consumptie in de mode? En in het dagelijks leven? Er zitten vast een paar goede tips voor u tussen.

About: Beate Finken, blogger en duurzaamheidsfanaat

Beate Finken, blogger en duurzaamheidsfanaat
Beate, IG @befifty

Beate is een actieve blogger. In haar blog befifty schrijft ze over mode, het leven en de vrijheid, omdat het leven van een (bijna) vijftiger heel leuk kan zijn. De thema’s mode en beauty liggen haar bijzonder na het hart. Niet alleen kwaliteit, design en kleur moeten kloppen. Ook een duurzame productie en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden zijn belangrijke voorwaarden voor ze tot een aankoop overgaat.

Intussen is zij een deskundige geworden op dit gebied. Wij hebben haar daarom gevraagd naar haar ervaringen en of zij nog tips heeft over duurzame consumptie in de mode en in het dagelijks leven.

Interview: zo werkt duurzame consumptie in de mode?

Beste Beate, bedankt dat je het vandaag met ons over het thema duurzaamheid hebt gehad. Wil je ons eens uitleggen wat duurzaamheid voor jou persoonlijk betekent?

In de mode: minder, maar betere producten kopen. Dus geen fast-fashion wegwerpdesigns, maar duurzame en tijdloze kleding. Mode die langer meegaat, die trends overleeft en die zodanig geproduceerd wordt dat het voor alle betrokkenen goed uitpakt.

In algemene zin is het volgens mij de enige en juiste manier om je leven te leiden in 2021. Ernaar streven om een goede en gezonde omgeving na te laten voor volgende generaties.

Een duurzame manier van leven is in het jaar 2021 de enige en juiste keuze om je leven te leiden!
Interview Beate Finken, duurzame consumptie in de mode Look 2
Trui van INCLUDE, bestelnr. 874503,
broek van LANIUS, bestelnr. 620974.
(Foto: Beate, IG @befifty)

Wat doe jij concreet om je dagelijks leven duurzaam in te richten?

Er bestaat een hele serie aan ’klassieke’ stappen. Zoals kiezen voor groene stroom, regionale en seizoensgebonden bioproducten kopen, afval reduceren en scheiden of refill-cups gebruiken. Daarbij draag ik duurzame kleding en gebruik ik Clean Beauty. Bovendien bankier ik bij een duurzame bank, verbouw ik zelf kruiden en fruit en heb ik dagelijks plezier van de zonnepanelen op mijn dak.

Zijn er vooroordelen over jouw duurzame manier van leven, waar je nu al mee te maken krijgt?

Relatief weinig. Ik wil niemand de les lezen, maar gewoon mensen bewust maken. Het thema duurzaamheid breng ik liever op een positieve, luchtige manier ter sprake. Twee vooroordelen die toch telkens weer opduiken zijn: “Is dat allemaal wel waar?” en “Duurzaam leven is veel te duur!”.

Interview Beate Finken, duurzame consumptie in de mode Look 3
Jurk van PETER HAHN PURE EDITION, bestelnr. 149666.
(Foto: Beate, IG @befifty)
Goede materialen herken je direct. Hoogwaardige en eerlijke mode is niet alleen goed voor het geweten, maar voelt ook heerlijk aan op de huid!

Wat was jouw eerste stap richting duurzaamheid? Waar is alles mee begonnen?

In principe begon het allemaal met kleding. Ik had altijd al een inwendige afkeer van goedkope kleding en ’fast fashion’. Mijn gevoel werd in 2013 bevestigd door de verschrikkelijke beelden van de ingestorte textielfabriek Rana Plaza. Goedkope kleding en ’fast fashion’ kan niet onder eerlijke voorwaarden en met goede grondstoffen worden geproduceerd. Ik zou het niet graag op mijn huid willen dragen.

Wat betekent duurzame mode voor jou?

EERLIJK en DUURZAAM is het nieuwe zwart. Zonder wordt het niets. Mijn duurzame outfits tonen bovendien aan dat duurzaam ook supercool kan zijn. Modieuze outfits hebben namelijk niet per se iets met vluchtige trends te maken. Integendeel: voor mij staat moderne mode in directe relatie met een duurzame productie.

Duurzaam is het nieuwe zwart. Voor mij is alleen duurzame mode van deze tijd!
Interview Beate Finken, duurzame consumptie in de mode Look 1
Overall van PETER HAHN PURE EDITION, bestelnr. 150550.
(Foto: Beate, IG @befifty)

Vaak zijn de leveringsketens in de mode-industrie niet echt transparant. Hoe zorg jij dat je er zeker van bent, dat achter een bepaald merk een duurzame productie schuilgaat?

Doorvragen en je laten informeren. Transparantie is dankzij social media al een stuk eenvoudiger geworden. Het is tegenwoordig vrij simpel om contact op te nemen met fabrikanten en gewoon informatie in te winnen. Keurmerken en certificaten spelen voor mij een grote rol. En natuurlijk is het een kwestie van je gezonde verstand gebruiken: een kledingstuk voor heel weinig geld kan niet onder de juiste omstandigheden geproduceerd zijn.

Informatie inwinnen, keurmerken en certificaten controleren, je gezonde verstand gebruiken. Het is helemaal niet zo moeilijk om duurzame merken te herkennen.

Op welk vlak vind je het moeilijk om duurzaam te leven?

Op het gebied van reizen en mobiliteit valt mij dat het zwaarste. Ik probeer in het dagelijks leven aan ‘car-sharing’ te doen en vaker de fiets te pakken. In eigen land vlieg ik alleen in uitzonderlijke gevallen. In plaats daarvan reis ik per trein.

Reizen is echter een vast onderdeel van mijn leven, als inspiratiebron en deels natuurlijk ook van mijn werk. Als reisblogger ben ik erop aangewezen om nieuwe en bijzondere bestemmingen te kunnen ontdekken. Op dit gebied laat ik absoluut geen fijne CO2-voetafdruk achter. Om dat te compenseren probeer ik consequent de CO2-uitstoot te verminderen. Trouwens ook in de maanden dat ik niet op reis ben.

Op welk vlak is het eenvoudiger?

In de simpele dagelijkse dingen kost duurzaamheid me geen moeite. Bijvoorbeeld als het om eten of make-up gaat. Natuurlijke verzorgingsproducten zijn mijn stokpaardje.

Interview Beate Finken, duurzame consumptie in de mode Look 4
Trui van PETER HAHN, bestelnr. 827121,
blouse van ETERNA, bestelnr. 733568,
jeans van BRAX FEEL GOOD, bestelnr. 604689.
(Foto: Beate, IG @befifty)

Vind je het ook wel eens moeilijk om consequent te zijn? Zo ja, wanneer? Wat doe je dan?

Inderdaad valt het mij bij mode af en toe wel zwaar. Daarvoor ben ik gewoon teveel een liefhebber. Ik probeer echter, bij elke aankoop op de herkomst, het productieproces en de duurzaamheidscriteria te letten. Fast fashion en goedkope kleding komen mijn kast niet in.

Heb je een tip voor mensen die graag duurzaam willen leven, maar nog niet goed weten hoe ze moeten beginnen?

Een duurzame levensstijl is helemaal niet moeilijk. Ieder van ons heeft naar schatting 100 mogelijkheden per dag om de juiste keuze te maken voor het milieu. Mijn tip is dan ook: gewoon beginnen! Met kleine stapjes beginnen en proberen wat eenvoudig te veranderen is of wat je gemakkelijk kunt láten voor het goede doel. Elke stap leidt tot een volgende. Je zult merken dat je er steeds meer plezier in krijgt.

Ook kleine daden hebben een groot effect! Dus begin gewoon en ontdek wat goed voelt!
Blouse bestelnr. 885160 en broek bestelnr. 645549 van PETER HAHN PURE EDITION.
(Foto: Beate, IG @befifty)

Tips & trucs: duurzame mode herkennen

Keurmerken, onderscheidingen en certificaten

Keurmerken en certificaten geven een goed inzicht. Natuurlijk geldt ook hier: vraag door en kijk liever extra goed. Belangrijk is wie het keurmerk uitgeeft en welke eigenschappen ermee beoordeeld worden. Betrouwbaar zijn bijvoorbeeld overheidskeurmerken of certificaten van onafhankelijke organisaties.

Een overzicht van onze keurmerken en onderscheidingen hebben wij hier voor u op een rijtje gezet. Regelmatig komen er nieuwe certificeringen bij.

Informatie inwinnen en doorvragen

Informatie over productievoorwaarden en duurzaamheidsinitiatieven vindt u tegenwoordig op bijna elke bedrijfswebsite. Want wie het goede doel steunt, is daar ook graag open over.

Contact opnemen met de fabrikant werkt ook. Bijvoorbeeld tijdens acties als de Fashion Revolution Week. Deze actieweek herinnert ons aan het instorten van de Rana Plaza-fabriek, waarbij meer dan 1000 dodelijk slachtoffers vielen; allen werkzaam in de textielindustrie. In de week rond 23 april, de datum van het verschrikkelijke ongeluk, vragen consumenten over de hele wereld onder de hashtag #whomademyclothes, waar en onder welke voorwaarden hun kleding geproduceerd werd.

In onze bijdrage voor de actieweek hoort u hoe u mee kunt doen. Bovendien stellen wij u voor aan een paar mensen die betrokken zijn bij de productie van kleding bij PETER HAHN.